2017. május 18., csütörtök

HÚSLEVES

Gondolom, minden kezdő konyhatündér első receptjei között fellelhető a húsleves készítésének fortélyai. Az én első receptem Fatertől származik. Még mindig eszembe rémlik a pár év alatt rongyosra használt, kockás füzetlapra matematikai pontossággal megalkotott recept. A belekellő hagyma és paradicsom megfelelő körként, a pirosarany hossza pedig egy szép szakaszként ábrázolva. A főzőedény méretét szerintem csak azért nem rajzoltam le mert meg lehetett adni literben és vagy A2-es papír kellett volna, hogy ráférjen a vetületi képe 😉.
Azóta sokat változott a főzési stílusom de még mindig szeretem a pontos, jól megadott recepteket és a szép képes szakácskönyveket.
Mivel, mindenkinek vagy egy jó kis levesreceptje az anyukájától, apukájától, nagyitól, így én nem is a receptet osztanám meg, hanem az AIP és a paleó számomra okozott levesszigorításait.
Az AIP egy, paleo alapú de további megszorításokkal járó, kifejezetten az autoimmun betegek számára, sok esetben jelentős sikerrel alkalmazott diéta. Sokan a diétaságát sem fogadják el és végtelenségig folytatható életmódként tekintenek rá. Bár mivel a visszavezetés után, szinte pöttyről pöttyre megegyezik a paleóval, így ilyen szempontból igazuk van. De maga az alap egy nagyon szigorú diéta, ami nem ismeri a "bűnözés" fogalmát. Akinek nincs elég kitartása inkább szerintem a paleót válassza.
Szóval, mindegy, hogy AIP vagy paleo, a hagyományos tészta bizony kilőve a levesből. Legtöbbüknek nem is hiányzik, hisz hússal és zöldséggel is remekül, sűrűvé lehet tenni a lét, krémlevesként is fogyasztható. meg lehet próbálkozni a diétában engedélyezett lisztekből tésztát készíteni de én inkább a "választani abból, ami a listán van, a többire meg nem is gondolni" módot csináltam. A megengedett lisztek egyébént: manióka, nyílgyökér, útifűmaghéj, a kókusz, zöldbanán, földimandula és a konjakliszt. A tojás viszont visszavezetős, így viszont az első hónapokban elég nehéz érdemi tésztát készíteni. A konjakliszt egy érdekes dolog, ez a liszt a saját súlyának a 300x-osát képes vízben felvenni. Ilyen tésztákat lehet kapni a boltokban, neten (nocarb). Levesben még nem próbáltam, hanem húsokhoz ettem  de nem igazán jött be, állagra mintha kagylós rágót próbálnék enni, 3-4x rá kell harapni, mire egyszer sikerül átrágni. Fél adagokat ettem belőle de utána soha nem volt jó érzés a gyomromban.
Aztán ugye nem mehet bele AIP esetén (Wahls protokollnál ezek a megszorítások nincsennek. én valahogy a kettőt ötvözöm, azaz próbálom a szolanin tartalmú zöldségeket hanyagolni, csökkenteni az étkezésemben) paradicsom, paprika, padlizsán, semmilyen paprika alapú fűszer, bors, van akinek még az ai. betegsége miatt fokhagyma sem, a Maggi vagy Knorr leveskockáról és a krumpliról nem is beszélve. Paleo esetén is , amennyiben nem okoz gondot a paradicsom, paprika és a bors mehet.
Hát így el lehet képzelni, hogy első AIP levesem mekkora sikert aratott a család körében 😅, igazi támogató közösségé váltak a diétámban. Azaz baromi sz@r volt, még én is csak azért ettem, mert igen fontos része, sőt mondhatni alapköve az étrendnek.
Sosem voltam egy nagy leveses, csirkéből maximum, levet alaposan átszűrve, lehetett benne hús, krumpli, répa és rengeteg tészta, így a napi minimum 2-3-szori levesfogyasztás eléggé rosszul hangzott a számomra.



Egy oldal a csontleves fogyasztás előnyeiről, annak is aki nem követ diétát

Fordítás pedig itt:

A csontleves 5 egészségre gyakorolt pozitív hatása

A csontleves a paleo irányzat legújabb szuper élelmiszere, de vajon miért is olyan jó nekünk? Az elkészítése mindenképpen fontos tényező, abban rejlik a gyógyító ereje.

A csontlevest nem csak pár órán át lassú tűzön főzve készítjük holmi csirke csontokból. Hanem az igazi egészségre gyakorolt pozitív hatása a legalább 72 órán át való főzésben rejlik, ezzel biztosítva a velő kifőzését és az ásványi anyagok felszabadulását.

A csontleves fogyasztásának előnyei

1. Az ízületek egészsége

A csontokból és ízületekből készült alaplevek több ásványi anyagot is tartalmaznak melyek segítenek megerősíteni a test vázizomzatát. A csontok fehérjében gazdagok – tömegükben akár 50%-ot is elérhetik. A kollagén állomány a csontokból, inakból és ínszalagokból lebomlik a főzés során és zselatinná alakul át, ami egy fajta fehérje (a jól elkészített leves kocsonyássá válik a hűtőben). A zselatin több fontos aminosavat is tartalmaz mint például prolint és glicint.
Ezen aminosavak szükségesek a test saját kötőszöveti állományának az újraépítéséhez - főleg az inaknak és ínszalagoknak - melyek fontosak az egészségünk és erőnk megőrzése érdekében. Ha az izmaid erősek, de a kötőszöveteid gyengék, a sérülés előfordulási lehetősége megemelkedik. Az idő múlásának kapcsán ugyancsak fontos a kötőszövetek megfelelő állományának a megerősítése az időskori, fájdalommal járó ízületi problémák kialakulásának elkerülése végett.
A levesekben ugyancsak találhatók glükozaminoglikánok (GAG), melyek a szénhidrátok egy fajta csoportjához tartoznak: a csontokban és kötőszöveti állományban fordulnak elő, és hozzájárulnak az ízületi fájdalom csökkentéséhez. A legismertebb GAG a glükozamin, melyet több ezren szednek naponta étrend-kiegészítő formájában. A GAG-ok közül még két fajta található a csontokban: a hialuronsav és a kondroitin- szulfát, melyek ugyancsak jó hatást fejtenek ki oszteoarthritiszben.
Ezek a fehérjék kifejezetten jó hatással bírnak a reumás arthritiszben szenvedők ízületi fájdalmára is. Egy tanulmány úgy találta, hogy a csirke kollagén drasztikusan javította a RA-es páciensek tüneteit, sőt, volt hogy teljesen megakadályozta a tünetek kialakulását.

2. Emésztés

Az alaplevesek másik fontos tulajdonsága az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása. A fehérjék közül a glicin segíti ezt a folyamatot. A glicin ugyanis hozzájárul a gyomorsav termeléshez. Ahogy már többször emlitettem, a reflux gyakran nem a sok hanem a kevés gyomrsav miatt alakul ki. A glicinben gazdag levesek így mindenképpen segíthetnek a reflux kezelésében is. A glicin továbbá az epesavak összetevője is, ami meg a zsírok emésztésében játszik szerepet, és a normális koleszterin szint megtartásához is hozzájárul.
A glutamin, egy másik aminosav ami a levesekben előfordul, természetes megoldást nyújthat az ú.n. szivárgó bél szindróma orvoslásában is, azaz a vékonybél átjárhatóságát csökkentve a méreganyagok nem tudnak átjutni a bélfalon problémát okozva a szervezetben (hozzájárulva pl. az autoimmun folyamatokhoz is).
A glutamin segít megerősíteni a vékonybél falát és azt egészségesen tartja, megakadályozva az átjárhatóságot. Pl. rendezheti a hasmenéses állapotokat, a székrekedést és néhány étel intoleranciáját is.

3. Ásványi anyagokban gazdag

A csontleves meglehetősen gazdag ásványi anyagokban. A hosszú időn át főzött levekben a csontokból kiválnak az ásványi anyagok és a levest gazdagítják. Ha szárazföldi állatok csontját használjuk levesnek a lé kalciumban, magnéziumban, káliumban és foszforban is gazdag lesz. Ha halak csontjait használjuk akkor a lé jódban lesz gazdag.
Még tovább gazdagíthatod a levest ha hozzáadsz pár evőkanál almaecetet mielőtt felrakod főzni. Ez segíti az ásványi anyagok még hatásosabb kiválását.

4. Az immunrendszer javítása

Mindenfajta alaplé tápláló, de a velőscsonttal készült leves még több, az egészségre gyakorolt pozitív hatással bír. A velő belsőség, és ezért meglehetősen gazdag forrása bizonyos tápanyagoknak. Az élőlények immunrendszerének a részeként a velő fontos szerepet játszik a szervezet immunrendszerének a funkciójában és a csontok növekedésében. A Harvard Egyetem egy tanulmánya szerint bizonyos autoimmun betegségben szenvedőknél kimondottan hatásosnak bizonyult a csontlé, sőt, valakinél teljes remissziót értek el vele.

5. Megfázás és vírusos megbetegedések

A csontleves ugyancsak kiváló gyógyszere a sima megfázásnak vagy vírusos megbetegedéseknek is. Ha megfáztál, készíts magadnak egy meleg alaplevet és borsozd meg (a bors használata autoimmun protokollban nem ajánlott!). A bors hatására egy fajta vizes folyadék keletkezik a szájban, a torokban és a tüdőkben segítve a légúti váladék könnyebb távozását. A lé ugyancsak tartalmaz olyan további értékes anyagokat, melyeket könnyebben felszív a szervezet, főleg ha nincs igazán étvágyad mert beteg vagy és kellene egy-kis táplálék.

Főzés:

Ha nyers csontokat használunk akkor akár előre is lehet sütni őket kb. 30 percig, kb. 180 fokon. Ha kész, helyezd a csontokat egy nagy edénybe, és engedd fel annyi vízzel amennyi ellepi a csontokat. Add hozzá az almaecetet és várj kb. 30 percet.


A marhacsontleveset 48 órán át, a csirkét 24 órán át és a halat meg 8 órán át főzd! Hagyd hogy kihűljön és szűrd le, érdemes üvegekben lefagyasztani.

Mihez használhatjuk a leveket?

- Simán alapléként (összeturmixolva a levesbe főtt zöldségekkel)
- Szószokhoz
- Pároláshoz (hús, zöldségek)
- Rostonsütéshez (hús, zöldségek)
- Kávé helyett


És, hogy mivel teszem "ehetőbbé", szemnek kedvesebbé:
  • a cékla, amellett, hogy ízesít nagyon szép színt ad a levesnek
  • a krumpli hiányát édesburgonyával pótoltam ( a fehér nem annyira édeskés, mint a rózsaszín, lila vagy narancssárga)
  • rengeteg zöldséget teszek bele- édiburi, zeller, csicsóka ( basztikuli, a csicsóka itt figyel a pulton totál földesen, a mai leves csicsókamentes lesz), répa, paszternák, gomba, csombor, petrezselyem, karfiol, édeskömény és még ki mit szeret, lehet turbózni
  • kötelező megnézni a vásárolni vágyott ételízesítő összetevőlistáját, mert még a natúrnak, bionak jelzett termékek is tartalmaznak cukrot, tartósítót vagy egyéb a diétában tilos anyagot, pl. borsot. Érdemes házilag összehozni egy nagyobb adagot és abból dolgozni.
  • a kurkuma és a sáfrány is szép színt ad a levesnek és az előbbi nagyon jó gyulladáscsökkentő is ( https://cincerfrakk.blogspot.ch/2017/05/kurkuma.html )
  • egy fej hagymát fel szoktam kis kockákra vágni és a lé tetejéről leszedett zsíron (aki szereti zsírosabban az szalonna vagy kacsazsíron, Wahlsnál kókusz) megpirítom és így beleteszem a levesbe.
  • a levesből azokat a zöldségeket, amiket nem eszek meg ( még mindig csak a répa, édiburi, paszternák, gomba csúszik) leturmixolom és formában fagyasztva, a következő levesbe zöldségalapnak használom
  • bors helyett borsikafüvet lehet használni
  • a tárkony is jó ízt ad a levesnek
  • leturmixolva egy kis kókusztejszínnel krémlevesnek is el lehet készíteni
  • érdemes nem csak levesként gondolni a lére, hiszen remek kocsonya készíthető belőle (sok fokhagymával, akinek szabad) és pluszban a másik fontos, nem elhanyagoladó dologgal, azaz zselatinnal dúsítva bedurvítani a kocsonyázódást (zselatinnal óvatosan, kóstolva adagolni, változtathat a leves ízén)

  • jó sok lé esetén, 1-2 decis adagokban jó le is fagyasztani. Felhasználható, ha hirtelen szükség van valami ételhez lére, sokszor nem is gondolja az ember, hogy a vizet amit használ az aktuális főzéséhez, pároláshoz simán alaplére cserélhető
  • reggel nem mindig van idő, kedv, ötlet reggelit csinálni de egy bödönke forró leves lehet jóesik


Jóétvágyat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése