2017. május 20., szombat

BALZSAMECETES SZŰZÉRME ZÖLDSÉGEKKEL

Anyu érkezik hozzánk egy pár hétre, gondoltam ennek örömére valami nem annyira hagyományosát készítek. A szűzérme, azaz filet de mignon egy nagy kedvenc Serdülő köreiben, a húsfondüt ( http://cincerfrakk.blogspot.ch/2017/05/fondue.html )  is abból szereti , sőt még a Zember sem veti meg. Fütyisnél sosem lehet tudni, hogy mi az amit aktuálisan hajlandó bevinni a szervezetbe. Sőt, mivel ma meccse is volt, utána grillezéssel, így biztos, hogy közelébe sem megy az asztalnak.
Szokás szerint nem találtam meg a receptet, amit szerettem volna, így improvizáltunk. ImprovizáltUNK, így többes számban.... nem tudom mi üthetett a Serdülőbe de takarítani is segített, az ebédet pedig önállóan csinálta, némi rásegítéssel.

Szóval, a szűzérmét (négyünknek elég volt egy nagyobb de nem voltunk nagyon éhesek -mind elfogyott) tisztítás, mosás után elhelyeztük egy a sütőt kitöltő tepsi közepén. Olivaolajjal meglocsoltuk, ízlés szerint fűszereztük, esetünkben volt ( a Serdülőt ifjúbb korában nagyon meghathatta "A só" című mese, mert igen nagy barátja és mástól sem sajnálja, jelen esetben a malackától), kurkuma, kicsi bors. mindkét oldalát bemasszírozta vele, majd az elvékonyodó részét aláhajtva, jóképű, egyenletes húshengerré formázta, szalonnadarabok és rozmaring ment a tetejére.
Zöldségnek felaprítottunk egy kis maradék csiperkét (ketté), egy cukkinit (5-6 mm-es karikára), két szál póréhagymát (1-1,5cm vastag), egy fej lilahagymát (2-3 mm), 5 szál sárgarépát (centis). Fűszerként mentek az előbbiek, olajozás, plusz egy kis wakame.
Előmelegített sütőben, 200 fokon 40 percig hagytuk, hogy a hő tegye a dolgát.


4ek balzsamecetet és 2ek mézet egy teflon edénykében pár perc alatt óvatosan összemelegítem, hagyom sűrű szósszá redukálódni (Ez nem AIP).
Pár perc pihentetés után a húst felvágom és a zöldségekkel tálalom.


Délután nyomom a blogra a képeket, mutatom anyunak, milyen jól nézett ki a sütőben a kajcsikezdemény, elemezzük milyen zöccséget kell beírni a felhasználtakhoz, erre ő:
-Gomba, hagyma, répa meg valami sonka....
-Mi van? Milyen sonka? EZ SZŰZÉRME VOLT!!!!!
-Á, nem, az nem ilyen.
Szóval, nem tudom mit ettünk ebédre 😉 de finom volt.

Jóétvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése