A sejtek táplálása alapvető fontosságú, egészség esetén is de különösen fontos azoknál akik SM-ben szenvednek, vagy olyan egyéb betegségben ami az agyra van hatással, ez a táplálkozás meglepően összetett, előnyben részesíti ennek a szervnek az ellátását tekintélyes mennyiségű erőforrásokkal a korrekt működéshez.
A myelin az egyik legfontosabb struktúra az agyban, ez a zsíros anyag fogja körbe a milliárdnyi idegsejtet és szigeteli azt. És ez az amelyet az immunrendszer megtámad SM érintettség esetén.
Az egészséges myelin előállításához szükséges anyagokról a dokin nem valószínű, hogy tud, de ő igen, a következőek: B1, folátok (folsav) (B9), B12, omega3 zsírsavak (különösen a DHA) és jód.
Az agy függ a neurotransmitterektől is, ezek azok a molekulák, amik által a sejtek kommunikálnak egymással. Ha hibásan műkődnek az depresszióhoz, szorongáshoz, ingerlékenységhez, a szenvedés súlyosbodásához vezethet. Sok orvos ad a páciensének a hangulati zavarára Prozacot, stimulálni a specifikus transzmitter gyártását de gyakran nem igazán hatásos, hisz nem sokat tudnak a neurotranszmitterek elsődleges táplálékigényéről.
Hogy a neurotranszmitterek megfelelően működjenek, az agyunknak szüksége van aminosavakra, kénre és B6-ra.
A testünk különböző típusú sejtekből épül fel. A tápláló élelmiszerek adják az energiát a sejteknek, hogy képesek legyenek megfelelően működni.
Elemi biológia:
Az agysejteknek táplálékra ( energiára ) van szükségük:
- a normális működéshez
- a toxinok és bomlástermékek eltávolításához, amik összegyűltek bennük
- helyreállítani a testet
- védeni a testet
- kommunikálni egyéb a testet alkotó sejtekkel
ezért kell: Q10 koenzim, omega 3, jód, B-vitaminok, D- vitamin, magnézium
A myelinburokhoz:
B-vitaminok, omega 3, jód
A sejtek közötti kommunikációhoz:
neurotranszmittereknek: B-vitaminok és kén szükséges a kommunikációhoz
bomlástermékek, toxinok szállításához: antioxidánsokra
színes gyümölcsökre és zöldségekre
Ajánlat: nyeld le a szivárványt! a friss zöldségek és gyümölcsökből válogasd össze a legkülönbözőbb színűeket.
És jöhet a táblázat a mikrotápanyagokról és hatásaikról:
Tápanyag
|
Fő
hatás
|
Elsődleges
forrás
|
A-vitamin, retinol
|
vizuális pigmentek szintézise a retinában
|
Tőkehalmáj olaj, máj
|
B1, tiamin
|
Myelingyártás, cukorfelhasználás
|
Belsőségek, magok, dió
|
B2, riboflavin
|
Mitokondriális energiagyártás
|
Máj, zöld zöldségek
|
B3, niacin
|
Mitokondriális energiagyártás
|
Máj, csirke
|
B6, piridoxin
|
Neurotransmitter gyártás
|
Halak, zöld zöldségek
|
B9, folsav
|
Myelingyártás
|
Máj, zöld zöldségek, spárga
|
B12, kobalamin
|
Myelingyártás
|
Máj, tenger gyümölcsei
|
C vit.
|
Gyulladásgátlás, intercelluláris antioxidáns szállítás
|
Zöld zöldségek, citrus félék
|
D vit
|
DNS helyes olvasása, agysejtek védelme
|
Tőkehalmáj olaj, napfény
|
E vit
|
Sejtek közti kommunikáció, koleszterinszállító sejtek védelme,
agysejthalál csökkentése, az öregedés megelőzésére
|
Dió, magok avokádó
|
Vas
|
Agyi oxigénszállítás
|
Belsőségek, zöld zöldségek, melasz
|
Réz
|
Vas/réz egyensúly a magasabb agyi funkciókért
|
Belsőség, tenger
gyümölcsei, dió, magok
|
Cink
|
Észlelés segítéséért
|
Máj, tenger
gyümölcsie, dió, magok
|
Jód
|
Intelligenciát segíti,
myelingyártás
|
Alga, tenger
gyümölcsei, jódozott tengeri só
|
Magnézium
|
Sejtstabilizálás túlzott
glutamát (stimulálás) ellen
|
Zöld zöldség, csíra,
alga
|
Szelén
|
Oxidációs stressz
ellen
|
Brazil dió,
napraforgómag, tenger gyümölcsei, alga
|
Likopin, lutein, zeaxantin, alfa- és
bétakarotin, béta-kriptoxantin
|
Sejthártya és
mitokondrium védelem
|
Élénk színű
gyümölcs, zöldség
|
Carnitin
|
Mitokondriális energiagyártás
|
Szív, vese, máj, húsok
|
ALA
|
Mitokondriális energiagyártás
|
Szív, vese, máj
|
Q10 koenzim
|
Mitokondriális energiagyártás
|
Szív, vese, máj
|
Kreatin
|
Mitokondriális energiagyártás
|
Belsőség, vadhús
|
B5, pantotén sav
|
Mitokondriális energiagyártás
|
Máj, gomba, avokádó
|
K vit
|
Myelin, véredények
erősítése
|
Zöld zöldségek
|
Koleszterin
|
Hormontermelés,
sejtfalerősítés
|
Állati zsírok
|
AAL vegáknál
|
Sejtfal, myelin
gyártás
|
Dió-, len-, kenderolaj
|
Omega 3, EPA, DHA
|
Gyulladáscsökkentés,
sejtfal és myelin képzés
|
Vadhering, vadlazac,
legeltetett, állatok húsa
|
Omega6
|
Sejtfal,
myelingyártás, sejtkommunkáció ( nagyobb adagban gyulladáskeltő, omega3-mal
egyensúlyba hozható)
|
Magok, dió
Belsőség, hús
|
KÁROS ANYAG
|
||
Transzzsír
|
Súlyosbítja a
sejtfal és a mitokondriumok károsodásait
|
Hidrogénezett olajok,
olajban sütött ételek ( gyorséttermi kaja)
|
Magáról a bővebb diétáról, életmódról is olvashattok a fb. csoportban.
Hasznos lehet!http://www.termeszetvilaga.hu/tv99/tv9904/no.html
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Törlésesetleg le tudnád ezt fordítani nekem "magyarra"? mit jelent ez SM szinten? előre is köszönöm
Törlés