2017. szeptember 6., szerda

WALHS PROTOKOLL- 2., 3. SZINT

Terry Wahls protokolljának második lépcsőfoka a Wahls Paleó. Amennyiben súlyos autoimmun, krónikus vagy neurológiai betegséged vagy pszichiátriai problémád van, hogy kezdd el ezt a szintet vagy térj át rá az 1-esről, ha azt már magadévá tetted.
Lássuk miben tér el az 1 szinttől:

1) csökkentsd a gluténmentes gabonákat (feltételezve, hogy már áttértél a GM étrendre), hüvelyeseket és burgonyákat maximum 2 adag/hét mennyiségre. Ezen ételek totális kizárása volna a legjobb de így enged neked még egy kis szabadságot. Nem kötelező a fogyasztásuk de ha szükségét érzed, akkor engedélyezett. A teljes kiőrlésű GM gabonák, a hüvelyesek, mint a fekete bab és a lencse, a krumplit is beleértve hozzájárulnak egy nagyobb glikémiás terheléshez. Ezzel együtt lektinek, fitátok is bejutnak a szervezetedben, mint antitápanyagok.
Inkább ajánlja a keményítőben szegény zöldségeket, mint a GM gabonákat fogyasztásra és inkább a zöldségeket, mint a gyümölcsöket. Több húst is ehetsz a keményítő tartalmúak csökkentésével.

2) add hozzá az étrendedhez a tengeri zöldségeket vagy az algákat és a belsőségeket. A tengeri zöldségek élettanilag fontos ásványokat, a belsőségek Q10 koenzimet tartalmaznak, ami alapvető fontosságú a mitokondriumok helyes működéséhez.

3) fogyassz fermentált ételeket, magokat és áztatott dióféléket és mindenekelőtt nyers élelmiszereket. Az ételek gazdag enzimforrások is a tradicionális diétákban de szinte mentessé válnak, ahogy mi fogyasztjuk napjainkban, az élelmiszerek átalakítása és a főzés miatt.
A legjobb enzimforrások:
  • gyümölcsök és zöldségek
  • fermentált élelmiszerek, mint a tejsavas erjedéssel készített káposzta, kis tengeri zöldségek ecetben, kimchi és kombucha. a bélflóra regenerálásában nagy szerepük van
  • diók, magok áztatva, csíráztatva- fogyasztás előtt 6-24 órára -
  • nyers állati fehérjék, mint sushi, tatár, ceviche
Wahls infó: egy ketogén diéta extrém mód szegény CH-ban (25 gramm cukor vagy kevesebb) és gazdag zsírban, hogy segítse a szervezetet a cukor helyett zsírt égetni. Ez a típusúétrend alkalmazott a funkcionális orvoslásban a megállíthatatlan neurodegeneratív betegségek kezelésére, mint a Parkinson-kór és a korai elbutulás.


A 3. szint a Wahls Paleó Plusz
Ez a legintenzívebb és legextrémebb szint. Ez az ő szintje, ez működik nála leginkább. Ezt ajánlja azon pacienseinek, akik nem mutatnak elegendő javulást a Wahls Paleótól. Extrém mód alacsony a CH és magas a zsírtartalma, mint a hasonló ketogén diétának, amivel epilepsziásokat kezelnek.
  1. Kizár minden gabonát, keményítős ételt és krumplit. GM gabonák, rizs, quinoa szintén kizárva.
  2. Legalább 6 csésze zöldséget fogyassz,az egyensúlyt megtartva a 3 típus között.
  3. Csökkentsd a főzött keményítőben gazadag zöldségeket és a gyümölcsöket. A főzött keményítős zöldségek max. 2x mehet egy héten de nem kötelező fogyasztani. pl tök, cékla nagy mennyiségű (kókusz)zsírral fogyasztandó. Amennyiben nyersen fogyasztanád, mondjuk céklasalátának, akkor a színes zöldségekhez számolódik a napi adagba. Gyümölcsöket limitáld napi 1 adagra, abból is inkább a bogyósokat részesítsd előnyben. Zárd ki a listádról a fehér húsú gyümiket, mint alma, banán, körte, a cukrosabbakat, mint szőlő, barack, ananász, mangó. Elsősorban legyen: áfonya, szeder, málna, cseresznye, stb.
  4. Fogyassz kókuszzsírt és zsíros kókusztejet. A zsír ketonná alakul, ami szupi táplálék a mitokondriumoknak, az agysejteknek és az izmoknak. Ez az oka, hogy fajtánk életben maradt az évmilliók során a telek idején, éhínségek és háborúk idején.
  5. Csak 2x egyél naponta, estétől reggelig 12-16 órán keresztül maradj éhgyomorra. Nem lesz akkor étvágyad követve a W.P.P-t, fehérjét és zsírokat fogyasztva, relatíve kevés CH-tal. A két étkezés közbeni időben a szervezeted elsődlegesen a kezelésre, a méregtelenítésre, a hormontermelésre és a gyógyulásra tud koncentrálni. De ne hezitálj a három étkezést folytatni, ha a két étkezés a komfortérzésedet zavarja de arra figyelj oda, hogy a vacsora és a reggeli között  12-16 óra minimum elteljen. Ez jelentősen megnöveli az életerőd és a sejtjeidben lévő mitokondriumok számát. az agyad örülni fog neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése