1-ES SZINT, WAHLS DIÉTA
(W.D.)
A KEZDÉS
Ha késznek érzed magad megváltoztatni az életed, a
sejtjeidet táplálva, a mitokondriumaidat erősítve, kezdeményezve a
szervezetedben lévő krónikus betegség megfordítását, kezdd itt.
A W.D. a kezdet. Bár lehet úgy döntesz tovább lépsz a 2.,
Wahls Paleo Diéta vagy utolsó, 3. szintre, Wahls Paleo Plusz meg kell értened
hogyan válik egésszé, felhasználva a legelemibb
étkezési alapelveket.
A W.D-nak 2 fő irányelve van, a harmadik is melegen ajánlott de opcionális:
1)
Hozzáadni az étrendhez
2)
Elhagyni az étrendből
3)
A fogyasztott élelmiszerek minősége
Ezt a három egyszerű szabályt betartva, meglepődve fogod
tapasztalni, hogy mennyire máshogy fogod magad érezni. Ha autoimmun betegséged
van, azt javasolja, hogy még MA kezdd el a diétát.
A
táplálkozási piramisa a következő képpen épül fel.
Az alapját
a zöldségek képezik ( zöld, kénben gazdag és színes zöldségek és gyümölcsök)
Második
szinten a fehérje, lehetőleg állati de ezen a szinten még lehetséges a
növényi eredetű fehérjék fogyasztása, ezért vegetariánusoknak is
megvalósítható.
Következő a
diók és magok.
És a
piramis csúcsán az engedélyezett zsiradékok.
Tilos a
tejtermékek, glutén tartalmú ételek, tojás, a gyorséttermi kajcsik és
adalékanyagok illetve besugárzott vagy mikrózott ételek fogyasztása.
|
Egy amerikai étrendje átlagosan 1759 kalóriát tartalmaz.
Az RDA – ajánlott napi bevitel – az a megadott tápanyag mennyiség, ami bevitele
megfelel a lakosság 97%-ának. Ezt 2-3 évente felülvizsgálják. Az amerikai étrendben
a B-vitaminok legnagyobb részét(folsav, riboflavin, tiamin, niacin és még vas)
lisztből viszik be a szervezetbe.
Különböző tápanyagok %-os bevitele a két étrendben a
jelenlegi RDA szerint.
Tápanyag
|
Amerikai
étrend %
|
Wahls diéta
%
|
D vit
|
31
|
75
|
E vit
|
55
|
143
|
Kalcium
|
74
|
126
|
Magnézium
|
88
|
174
|
A vit
|
100
|
340
|
Piridoxin
|
121
|
626
|
Folát
|
122
|
207
|
Cink
|
123
|
178
|
Tiamin
|
128
|
741
|
C vit
|
133
|
514
|
Niacin
|
154
|
452
|
Vas
|
164
|
235
|
Riboflavin
|
175
|
827
|
B12 vit
|
201
|
704
|
Mint a táblázatban is látható a -Wahls diétával 1,5-8-szor
annyi vitamint és ásványi anyagot viszünk be, mint az átlagos amerikai,
lisztben gazdag táplálkozással.
Első lépés: a
9 csésze
A Wahls diáta alappillére a 9 csészényi zöldség és szines
gyümölcs bevitele naponta. Kilenc ! Ez a legfontosabb, a klinikáin 7 napos
kurzusokat tartanak az embereknek a zöldségekhez való adaptálódásból. Az
élelmiszer amit megeszünk, a víz amit megiszunk, a levegő amit belélegzünk,
minden amit a bőrünkre kenünk hozzájárul a sejtjeink egészségi állapotához. Amennyiben
gondot okoz a 9 csésze, kezdheted 3-mal aztán emeld fokozatosan. Inkább mint,
hogy úgy érezd, hogy nem tudod megvalósítani és feladd. A kis lépések is jobbak,
mint a feladás, mert elindulsz a jobb egészség felé vezető úton.
Arra kér, hogy a kilenc csészébe ne tartozzon bele az
alma és a jégsaláta. Ez egy speciális metódus a maximális tápanyag bevitelere.
Gyakran felteszik neki a kérdést, hogy nem lehetne e a zöldségeket különféle
táplálékkiegészítőkkel bevinni. Egy szó a válasza: NEM! A zöldségekkel bevitt
vitaminok, ásványok, antioxidánsok a legjobbak a szervezetnek, hisz teljesen
természetesek, megfelelően tudnak hasznosulni, míg a kiegészítők nagy része
mesterségesen van előállítva és így talán nem tudnak olyan jól hasznosulni a
szervezetben, biológiailag nem tudják olyan jól támogatni sejtjeinket.
A 9 csésze rendkívül fontos, hogy a W.D. sikeres legyen.
Két dolog amit észben kell tartani a sejtjeink jó egészségéhez: megadni nekik
amire szükségük van illetve kizárni amik megzavarják normális működésüket. Az első dologra való a 9 csésze zöldség.
1)
3 csésze zöld leveles zöldség
Ezek a zöldségek a nagy sűrűségű tápanyagok fitokémiai
gyárai. A B-, főleg a folátok ( más néven folsav, folin vagy B9 vit), A-, C- és
K-vitaminok elsődleges forrása. Ha a BACK-zöldségekről van szó, gondolj a B, A,
C és K vitaminra, mint négy nélkülözhetetlen tápanyagra az összes SM
érintett számára.
·
B-vitaminok. Az idegrendszer egészséges működtetéséhez
sok B-vitaminra van szüksége a szervezetednek. Pl folátra van szükség a myelin
gyártásához, amely szigeteli az idegeket, amit SM problémánál támadás ér és
károsodik. Minden hasznos, ami támogatja a myelingyártást.
·
A-vitamin előanyag. A zöld/ségek gazdag alfa- és
bétakarotin forrásnak számítanak, ami az A-vitamin előanyaga, ami a retina
egészségéért felelős. Sok SM-ben szenvedőnél tapasztalható makuladegeneráció
vagy egyéb retinát érintő probléma. A zöld/ségekben gazdag étrend elősegíti a
retina és a látóideg egészségét és csökkenti az esélyt a csökkenő látóképességnek. Az A-vit az immunsejtek működésében is szerepet játszik,
csökkenti azok hiperaktivitását és segít a szervezeted immunitását újrakonfigurálni,
hogy visszatérjen a normális, egészséges állapotába. A csontok erősségében is van
szerepe és bőr rugalmasságában, elasztikusságában, követve a W.D-át
„megfiatalodsz”.
·
C-vitamin. Alapvető az immunsejtek egészséges működéséhez,
akárcsak a bőr és az íny esetében. Csökkenti bizonyos rákok kockázatát.
·
K-vitamin. A bélben található jó baktéiumok alakítják más
formává, így képesek csökkenteni az arteriális magasvérnyomást, a meszesedést az érrendszerben és a szívbillentűkön. Állatkísérleteknél
védőfaktornak találták autoimmun eredetű encephaliteses egerek esetén az SM
kialakulásában. A tudósok egyre inkább biztosak a K-vitamin fontosságában az
egészségénél és a myelingyártásnál. SM vagy autoimmun eredetű betegségnél a
szükséges élelmiszerek listájának a tetején legyen.
Ezen kívül a zöld/ségek többek mint BACK-zöldségek. Nem
lehet figyelmen kívül hagyni a myelin termelésére és a myelinburok
helyreállítására való hatékonyságukat. Ne felejtsd, amennyiben nyersen
fogyasztod ezeket a zöld/ségeket 6 csészényit kell elfogyasztanod naponta, párolt,
főzött verzióból 3-at.
Íme néhány jó választás (x-szel jelölve a Ca-ban gazdag):
· Mángold- minden színben
· Bok choy - pak choi vagy fodros kel - (x) és más
ázsiai zöld zöldségek
· Kelkáposzta verziói (x)
· Spenót
· Céklalevél
· Mustárlevél (x)
· Pitypanglevél (x)
· Mindenféle saláta, világoszöld-, sötétzöld,-
piros levelű (kivéve a jégsaláta)
· Petrezselyem
· Rukkola (x)
A jó zöld zöldség hatásai:
· Rákellenes
· Gyulladás-csökkentő
· Egy jobb egészség az agynak
· Kevésbé törékeny, jobb, elasztikusabb bőr
· Kiegyensúlyozottabb hormonok
· Kevesebb meszesedés az érrendszerben
· Jobb májegészség
· Egészségesebb szem
Egyéb zöld/ségek:
· Endívia
· Navet szár/levél (x) ---------------
· Retek levél
· Búzafű
· Mizuna-------------------------------
· Cikória
· Fodros kel, minden verzió (x)
· Coriander
· Scarole Sali--------------------------
· Zsázsa
· Római saláta
· Tatsoi (x) ----------------------------
· Trevise saláta
|
2)
3 csésze szines zöldség / gyümölcs
Válassz élénk színű z/gy-öt, mint a répa, cékla, inkább
mint csak a külsején színeseket, pl piros alma. A világos húsú gyümik, mint az
alma, körte, banán nem számítanak a 9 csészébe. W.D-ban fogyaszthatóak de csak
a 9 bögrén felül, élvezeti cikként 😉.
Az antioxidánsoknak nagy szerepe van az autoimmun
betegségekkel szembeni védekezésben. Sok tanulmány enged arra következtetni,
hogy az élénk színű zöldségekben és gyümikben, azaz antioxidánsokban gazdag
táplálkozás véd a szív- és érrendszeri betegségekkel, a rákkal és a demenciával
szemben. Érdemes minél többet bevinni természetes táplálékként. Egy céklalé
fogyasztók körében végzett vizsgálatban úgy találták, hogy csökkenti az
arteriális vérnyomást, kevésbé tapadósak a vérsejtek, ami miatt nőne a
vérnyomás az erekben és az érelzáródás rizikója.
Minél sötétebb valami, annál nagyobb az antioxidáns
tartalma. Szerencsére a sötétebbek a legjobb ízűek is 😊. Néhány lehetőség:
A fehér húsú uborka és cukkini, mert alacsony
CH tartalmuk, héjuk pedig antioxidánsban gazdag. Igyekezz 3 különböző színt
fogyasztani naponta. P.P-ban (3.sz) javasoltak az alacsony CH-s dolgok. A
keményítőben gazdag zöldségeket csökkentsd heti 2 adagra, 1-2 kanál zsírral és
fehérjével fogyasztva. Ha nem vagy táplálkozási ketózisban ki kell zárni a
magas CH tartalmú termékeket és növelni a kókusztej bevitelt. A most következő
ételek közül, amelyiknek a CH tartalma 30 gr felett van adagonként, a magas CH
tartalmú ételek közé tartozik.
Zöld (alacsonyabb CH-tartalmúak)
· Articsóka
· Spárga
· Avokádó
· Zöld káposzta
· Zeller
· Zöld citrom
· Uborka héjával
· Cukkini héjával
· Mange-tout bab (lapos zöldbab, amiben a
szemek még nincsennek kifejlődve) 3.szinten, P.P-ban kerülendő
· Zöldbab , 3. szinten P.P.-ban kerülendő
· Zöld kiwi
· Spanyol sárgadinnye
· Okra
· Zöld olivabogyó
· Cukorborsó ,3.szinten, P.P-ban kerülendő
· Mange-tout borsó ( hüvely, kifejletlen
borsószemekkel), 3.szinten kerülendő
· Zöld paprika
· Zöld szőlő
Magas CH tartalmú:
· Bolti gyümölcslevek, 3.szint P.P-ben
kerülendő
Piros:
· Cékla
· Vörös áfonya (friss vagy fagyasztott)
· Cseresznye
· Vörös káposzta
· Eper
· Málna
· Vérnarancs
· Piros grapefruit
· Görögdinnye
· Piros színű paprika
· Piros szőlő
· Rebarbara
· Paradicsom
· Trevise saláta
CH-ban gazdag:
Bolti gyümilevek, 3. szint kerülendő,
szárított gyümölcsök, 3. szinten kerülendő, gránátalma
Kék / lila / fekete
Alacsony CH tartalmúak:
· Padlizsán
· Arónia bogyó
· Bodza bogyó
· Lila fodroskel
· Fekete málna
· Ribizli
· Szeder
· Áfonya
· Fekete olivabogyó
· Szilva
· Lila és fekete szőlő
CH-ba gazdag:
· Datolya, 3.szinten kerülendő
· Lila füge, 3 szinten kerülendő
· Aszalt szilva, 3 szinten kerülendő
· Bolti gyümilevek, 3.szinten kerülendő
· Corintia szőlő, 3.szinten kerülendő
· Mazsola, 3.szinten kerülendő
Sárga, narancs színű
CH szegény
· Sárgabarack
· Ananász
· Répa
· Citrom
· Sütőtök
· Nyári és téli tök
· Jamgyökér
· Arany kiwi
· Mandarin
· Mangó
· Cantaloup sárgadinnye
· Nektarin
· Narancs
· Grapefruit
· Papaja
· Édes burgonya
· Barack
· Sárga és narancs húsú paprika
· Sárga paradicsom
CH gazdag:
· Szárított gyümölcsök, 3.szinten kerülendő
· Füge
· Bolti gyümilevek, 3.szinten kerülendő
· Főtt édesburgonya
· Courgeron, Acorn squash-------------
|
Az élénk színű zöldségek előnyei:
· Gyulladáscsökkentő
· Rákellenes
· Érrendszert erősít, rugalmasabbá tesz
· Agysejteknek jobb egészséget ad
· A szervezet sejtjeit erősíti
· Prosztata támogató
· DNS védelem
· Antibakteriális hatás
· Immunrendszer egészsége
· Bőr egészsége
· Reprodukciós rendszer egészsége
· Szem egészsége
3)
3 csésze kénben gazdag zöldség
Antioxidánsban gazdag, védi az egészséget. Táplálja a
sejteket és a mitokondriumokat, segíti a szervezetet a méreganyagok
kiürítésében. Szintén fontos a myelin- ,kollagén- és kötőszövet gyártásban. Ha
problémáid vannak az izületeiddel, kénre van szükséged. Szebb lesz tőle a bőr, a
haj és a köröm. Bőr és izületi problémák esetén érdemes kénben gazda
élelmiszereket fogyasztani. Sok, izületi betegségben szenvedő használ
kiegészítőt (MSM – méthyl-sulfonyl-méthane) de személy szerint ő jobban kedveli
a tányérról bevihető természetes és komplett ként. SM-ben vagy autoimmun
betegségben szenvedők számára fontos tápanyag. SLE-ben vagy RA-ban szenvedőknél
nagyobb rizikója van érelmeszesedés kialakulásának, mint általában a
lakosságnak, ami szűkíti az érrendszert. A bőséges kénben gazdag étkezés
csökkenti az érszűkület kockázatát.
Kénben gazdag zöldségek:
· Káposzták családja.
Igen gazdag organikus kénben, méregtelenítésben van
szerepe, enyhíti az oxidatív stresszet, védi az agysejteket. Az összes zöldség
közül ezek a legtáplálóbbak. A méregtelenítés alapvető fontosságú krónikus
betegségek esetén. Erőteljes antioxidáns hatása miatt csökkenti a szív- és
érrendszeri problémák és a rák kockázatát. Nagyon fontos a zöldségek variálása.
Minden zöldség és a gyümik nagy része is tartalmaz néhány toxint, ami
hozzájárul a védelméhez az őt fogyasztó állatok ellen ( beleértve minket is).
Ezek a kémiai anyok stimulálják a sejtműködésünket. Ha minden nap ugyanazt a
zöldséget eszed, esély van a méreganyagok felhalmozódására, ami negatív az
egészségre nézve. Variáció pl 1.nap káposzta, 2.nap saláta, 3. nap spenót majd
céklalevél. Minél jobban variálod a zöldségeket, annál kisebb a negatív hatások
esélye. Elődeink több mint 200 különféle növényt és állatot fogyasztottak
évente. Ő imádja a fodroskelt, mégis ellenzi a mindennapos fogyasztását.
· Hagymák családja.
Antibkteriális hatású, kardivaszkuláris betegségek
rizikóját, rák és demencia kockázatát csökkenti. Vizsgálatokban fokhagyma
kivonat hatására az érrendszer jobb állapotba kerül, csökken a vér sűrűsége. fokhagymát préselés után 10-15 percig hagyjuk pihenni, hogy a benne lévő kén stabilizálódhasson.
· Gombák
Ezek a zöldségek B-vitaminban szintén bővelkednek.
Ázsiában több mint 1000 éve gyógyszerként is felhasználják. Tartalmaznak
béta-D-glukán, fukogalaktán és a gombák sejtjeit alkotó komponenseket, amik serkentik
a szervezet természetes sejtölő elemeit, ami elősegíti az immunrendszer
egyensúlyát és véd a rák és az autoimmun betegségekkel szemben. Bár a gombák
fogyasztása nagyon hozzájárul az egészsége megőrzéséhez, visszaszerzéséhez,
bizonyos személyek allergiásak rá. Javasolja a fermentált fogyasztását.
Amennyiben a gomba fogyasztása után valakinek fejfájása lesz, fáradtabbnak érzi
magát, ha az idegrendszeri tünetei súlyosbodnak a fogyasztás azonnali
abbahagyását javasolja. 6 hónap múlva meg lehet próbálni visszailleszteni,
figyelve, hogy most már tolerálod e, de ekkor se fogyaszd hetente 1 alkalomnál
többször. Szerencsére sok kénben gazdag ételből választhatsz, hát fogyassz 3
bögrével naponta!
A kénben gazdag étel:
· Rák ellenes
· Mikróbaellenes
· Elősegíti az érrendszer egészségét
· Méregtelenít
· Bélrendszert támogat
· Szívet védi
· Hormont egyensúlyoz
· Immunrendszer műkődését segíti
· Májvédő
Kénbengazdagok:
·
Mindenféle fokhagyma (2 cikk egy adag)
·
Spárga
·
Bordás kel (x)
·
Brokkoli
·
Gombák
·
Karfiol
·
Fejeskáposzta
·
Kelbimbó
·
Fodroskel (x)
·
Karalábé
·
Metélőhagyma
·
Navet-----------------------------------
·
Zsázsa
·
Fehér retek
·
Salotta hagyma
·
Mustárlevél
·
Fehér, sárga, vöröshagyma
·
Zöldhagyma
·
Póréhagma
·
Retek
·
Rukkola (x)
|
Azok akik nem
tudják a FODMAP élelmiszereket emésztési problémák nélkül elfogyasztani követhetik
e a Wahls Diétát?
A klinikáin úgy tapasztalta, hogy a bélirritációhoz
köthető problémák szinte mindig megoldódtak a Wahls Diétát követve. Ha továbbra
is fennáll a probléma a diéta felfejlesztését egészen a Paleo Plusz szintig. Ezt
a szintet már jól tolerálják a bélirritációban érintettek.
Kérdés: lehet
e centrifugálni a zöldségeket és gyümölcsöket?
Nem. A centrifugázott cucc elveszti a rosttartalmát és
így a glikémiás indexe is sokkal magasabb, ami kóros inzulinválaszt hoz létre. Smoothiek
készítéséhez nagy teljesítményű turmixgépet javasol, így teljesen benne marad
minden fontos alkotórész. A rostok lassítják az inzulinválaszt, nem emelkedik olyan
gyorsan a vércukorszint. Ha vízzel hígítos a turmixot jobban hasonlít a
gyümölcslére de sokkal hasznosabb a szervezetnek. A klinikán, ki nem tud sok
zöldséget fogyasztani, 4-6 csészével fogyaszt a fennmaradót pedig turmixban
issza meg, hogy meg legyen a napi 9.
https://www.facebook.com/groups/1981925805375674/
https://www.facebook.com/groups/1981925805375674/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése