2017. szeptember 8., péntek

WAHLS PALEÓ, A MÁSODIK SZINT -1.rész

Most, hogy követed a Wahls Diétát kétségtelen, hogy konstatáltál néhány pozitívumot. Érezhettél változást az energiaszintedben, a mentális "tisztaságodban", esetleg néhány jelet ami arra mutat, hogy változás áll be a mozgékonyságodban. Ha jó formában érzed magad, eljött az idő szintet váltani. Vagy úgy is dönthetsz, hogy rögtön ezzel a szinttel kezded, mert gyorsabban szeretnéd elérni az eredményeket. Egyik és másik esetben is, üdvözöl a Wahls Paleó-ban a legkedveltebb diétaszintnél.
A legtöbb paciense ezt a szintet követi a végén. Kívánnak egy, a Wahls Diétánál erősebb, hatékonyabb étrendet de még nincsennek felkészülve a Wahls Paleó Plusz szigorúságára. Ha ezen a szinten maradsz, biztos lehetsz benne , hogy ez egy terápiás kezelés erejét nyújtja és a szervezeted jelentős mennyiségű méreganyagtól megszabadul, ami a múltban útját állta a gyógyulásodnak.

A Wahls Paleó ugyanazokat a diétás elemeket tartalmazza, mint a Wahls Diéta, néhány új kiegészítéssel. Folytatni fogod a napi 9 bögre zöldség és gyümölcs fogyasztását, továbbra is tilos a gluténos és tejtermékek fogyasztása és marad a minőségi fehérje bevitele.

A Wahls Paleó 4 direktívája következik:

1) csökkents mindenféle gabonát, hüvelyest és krumplit az étkezésedben 2 adag/hét-re.

2) mindennap fogyasztanod kell állati fehérjét. Az elégséges bevitelért célozd meg a napi 255-595 grammnyi fogyasztást (nemtől, súlytól függően). Legyen a heti étkezésedben 453 gramm hideg vízi vadhal. 

3) jöhetnek a tengeri zöldségek, algák - 1/4 kk varech por vagy 1 kk dulse szemcse , belsőségek, heti 340 grammnyi (beleszámít az állati fehérje mennyiségébe).

4)fermentált cuccok hozzáadása az étrendhez, áztatott magok és diófélék és mindenekelőtt a nyers ételek.

Különböző tápanyagok %-os bevitele a két étrendben a jelenlegi RDA szerint.
Tápanyag
Amerikai étrend %
Wahls Paleó %
D vit
31
52
E vit
55
108
Kalcium
74
70
Magnézium
88
138
A vit
100
523
Piridoxin
121
638
Folát
122
251
Cink
123
351
Tiamin
128
703
C vit
133
661
Niacin
154
531
Vas
164
235
Riboflavin
175
781
B12 vit
201
850

Első rész: 
Gabonák, hüvelyesek, krumplik

Az 1. szinten, (W.D.) kizártad az étkezésedből a glutént és tejtermékeket tartalmazó élelmiszereket, amik az ételérzékenységek alapját okozzák. Itt az ideje a CH-, cukorfogyasztás csökkentésének. Ezen a szinten még mindig engedélyezett, heti maximum 2 adag keményítős, GM gabonák fogyasztása, mint a barna rizs, krumpli, hüvelyesek, mint a lencse, csicseriborsó, de természetesen ideálisabb lenne ezek fogyasztása nélkül. Azért ő is ebben a világban él és megért mindent ;-). Nagyon ritkán de adódhatnak olyan helyzetek, amikor nem utasíthatod vissza a gabonák, krumplifélék, rizs fogyasztását.
Ez a megvonás sokaknak nyugtalanító, hisz úgy tudjuk, hogy a barna rizs, a lencse, a krumpli egészséges. Bizonyos körülmények között ez így is van. Sok bennük a vitamin, az ásványi anyag, a fehérje és mindez glutén nélkül. Ezzel szemben ezek az anyagok és a száraz hüvelyesek, mint a fekete bab és a lencse illetve a krumpli képesek igen erős inzulinválaszt kiváltani, a CH és cukortartalmuk miatt. A hasnyálmirigyednek nagy mennyiségű inzulint kell megtermelni és az erekbe küldenie, hogy a vércukorszinted stabil maradjon amíg a szervezeted felhasználja a cukrokat, ami egy rizikófaktor a IR-inzulinrezisztencia kialakulásához, a korai szellemi hanyatlásnak és egyéb genetikai és más faktorok változásának is alapja. Amikor valaki krónikus beteg vagy patológiás, agyrendszert érintő tünetei vannak, nincs más választása, mint kerülni a normális, egészséges működést befolyásoló dolgokat. A W.P. dolga, hogy kompromisszum nélkül kizárja ezeket az élelmiszereket, a normális agyműködés érdekében. Csökkentsd a cukorbevitelt a gyulladások csökkentése és az emésztőrendszered egészsége érdekében. Még ha nem is tartalmaz glutént de a magas cukor tartalmú ételek károsak lehetnek a mikrobiomodra (bélflóra), mert bizonyos baktériumok és a gombák bírják a cukros kajcsikat és túlszaporodnak és egyéb számos egészségügyi problémát okoznak.

A keményítőmentes zöldségek, a gyümölcsök, a színes zöldségek, mint a sütőtök, a cékla, a bogyósok szintén tartalmaznak cukrot de jóval kevesebbet, mint a gabonák, a hüvelyesek vagya krumpli és a tápanyag sűrűségük is sokkal magasabb, hisz a kalóriákban vitaminok és ásványok vannak. Ezért van helyük a W.P-ban, mert bár ők is kiváltanak bizonyos inzulinválszt de ennek szintje jóval alacsonyabb. A "legrosszabb" élelmiszerek lassan kizárásra kerülnek az étrendedből.

A kisebb keményítő tartalmú zöldségek  vagy amiben nincs ( zöld zöldségek), ezek fogyasztására ösztönöz, szemben a főtt cékla és sütőtökkel, ezek fogyasztásakor arra figyelj, hogy ne főzd, párold, vapőrözd sz@rrá. Ha még ropogósan fogyasztod a cukor sem olyan gyorsan jut be a vérkeringésedbe. Javasolja még, hogy ezen a szinten a zöldségek arányára billenjen nagy mértékben a mérleg a gyümikkel szemben. Ezen a szinten a cukorbevitel csökkentése lényeges szempont, a kisebb inzulinválasz érdekében.


Második rész:
állati fehérjék mindennapos fogyasztása.

Ha nem vagy vegetáriánus eddig is fogyasztottál állati fehérjét, mostantól az elégséges fogyasztásra kell odafigyelni. A W.P-ban az állati fehérjék fogyasztása elképzelhetetlenül fontos. Nemedre és súlyodra való tekintettel napi 255-595 gramm húst kell fogyasztanod. Ne felejtsd bio, legeltetett vagy vadhús legyen.

A hús és a hal elengedhetetlen rész a W.P-nak. Tizen éve ő nem fogyasztott se húst, se csirkét, se halat, de jelenleg nagyon fontosnak tartja fogyasztásukat krónikus egészségi problémák esetén. 

Haszon 1 : Teljes fehérjék:
A szervezetünknek az életben maradáshoz, a sejtek felépítéséhez szüksége van komplex fehérjékre. Az aminosavak (esszenciális, részlegesen esszenciális, nem esszenciális) gyártásánál is fehérjékre van szükség. A nem essszenciálisak előállítására képes a szervezetünk de a többit be kell vinni a táplálékkal. Ha nem viszel be elégséges fehérjét, amire a sejteknek szükségük van, a szervezet az elérhetőt fogja felhasználni, azaz ami az izmaid és a szerveid sejtjeit fogod mondhatni önkannibalizálni. A szerveid nem fognak megfelelően működni, izomtömegvesztés és gyengeség tapasztalható. A minőségi fehérje elengedhetetlen a optimális működéshez és egészséghez. A hús az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, az eszed meg amire épp szükséged van. A növényzet nem tartalmazza a szervezeted számára szükséges összes aminosavat. A gabonákban található némi lizin és/vagy treonin, a hüvelyekben metionin. A vegetáriánusoknak csak gabonákat, hüvelyeseket fogyasztanak, nem jutnak hozzá a szükséges mennyiségű és minőségű fehérjékhez. 

Haszon 2 :Esszenciális zsírsavak:
Azok a zsírsavak, amikre a sejteknek, szerveknek szükségük van az egészséges működéshez de előállítani nem tudják. Ilyenek: az alfa-linolén (AAL vagy ALA), egy omega3 zsírsav és a  linolénsav (AL) egy omega6 zsírsav. Ezen kívül a részlegesen esszenciális DHA, omega3-ból és a GLA, omega6-ból, fontos az agyi-, autoimmun- és gyulladás okozta betegségeknél. 

Az emberiség az ősidőkben ezeket a zsírsavakat (omega 3 és 6)  nagyjából egyensúlyban fogyasztotta, azaz 1:1 arányban. Az omega6-ot a növényzet, magok fogyasztásával, míg a 3-at a vadállatok (aki egymást vagy növényevőket ettek) vagy vadhalak húsának fogyasztásával vitték be. Ez az 1:1-es egyensúly csökkentette náluk a neurológiai és szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 

Napjainkra nagyon megváltozott az emberi étrend. Megemelkedett az omega6 és drasztikusan lecsökkent az omega3 bevitel. Növényi olajok kerültek fogyasztásra, az állatok táppal, kukoricával vannak etetve, nem legelnek (ez csökkenti a húsukban is az omega3 tartalmat és növeli az omega6-ot). Egyes amerikaiaknál az arány 15:1 az omega3 rovására, sőt volt akinél ez 45:1 volt!

Sajnos ilyenkor az omega6 gyulladáskeltő hatása érvényesül és ez autoimmun betegségekre is hatással van, illetve az érrendszerre, szívproblémákat okozhat és a szellemi egészség is romlik.   Visszaállítható az egyensúly legeltetett állatok, kevés ideig álltatott halak húsának fogyasztásával. Vegetáriánus étrenddel nem lehet az ideális 1:1 arányt megvalósítani.

Halak 1 adag 113 gramm
Omega 3 tartalom gramm
Király lazac
2,1
Tengeri hering
1,9
Saint-Jacques kagyló
1,1
Óriási laposhal
0,6
Garnéla
0,4
Déli vörös csattogóhal
0,4
Sárga úszójú ton
0,3
Tőkehal
0,3

Haszon 3: Csontok és porcok
Őseink a teljes állatot elfogyasztották optimalizálva a klán egészségét. Manapság húsfogyasztás alatt a színhúsok, azaz izmok fogyasztását értjük, holott az állatnak más részei sokkal több tápanyagot tartalmaz. Hagyományos társadalmakban a csontok, inak, porcok fogyasztása alapvető. Ezen anyagok táplálják a csontokat, izületeket, aki ezekből készült levest iszik jól ellátja a szervezetét kollagénnal. Már a porcokat rágcsáló nagymamija is azt mondta neki, hogy az izületei miatt kell. A húsleves, hogy pont az az anyag van benne, ami az izületeinknek kell, a természet csodája. Tartalmaz még minden ásványt, amire a csontoknak szüksége van és aminosavakat az áteresztő bél szindrómában szenvedők gyógyítására. A bélrendszerünk kiváltképp szereti felhasználni az aminosavak közül a glutamint (a cukor helyett), mint elsődleges energiaforrás a sejtszintű működéséhez és elégséges mennyiség esetén sokkal hatékonyabban gyógyítja a belső károsodásokat. Napi 1-2 csésze alaplé fogyasztása kiválóan elősegíti az ÁBSZ gyógyulását. A glutamin hatására az influenzás tünetek is javulnak és  lázas állapotokban illetve izmokat érintő problémáknál is jó hatását látták. (  még a glutaminhoz, akinek van kedve olvasni:  : https://hu.wikipedia.org/wiki/Glutaminhttps://peakshop.hu/hatoanyag/l_glutamin_124 ). Legközelebb ha lázas vagy igyál csontlevest, csökkenteni fogja a fájdalmaid! Tessék a nagyik titka! Sajnos mint gondolható is, ebből nem létezik vegetáriánus verzió.


Harmadik rész:
Tengeri zöldségek és belsőségek

Az afrikai szavannán vadászó őseink leölték az állatokat, megették a májukat, a szívüket, a veséjüket, az agyukat és a húsukat is. Tanulhatunk a csúcsragadozóktól, mint az oroszlán, aki okosan a belsőségeknél kezdi az étkezést. A hiénák és a sakálok az izmokat eszik. Őseink, midőn kezdetleges szerszámokat készítettek, képesek voltak felnyitni a koponyát és a hosszú csontokat, hogy megehessék az agyat és a csontvelőt, ami DHA-ban gazdag és nagyon fontos tápanyag az agy számára.

A vízparton élők a tenger gyümölcseit és a kagylókat fogyasztották. Az ásványokban és jódban gazdag algák és tengeri zöldségek szintén terítéken voltak. Ez segítette elő a túlélést és, hogy agyunk nagyobb és komplexebb legyen. Ha meg akarod őrizni ezt a nagy agyat, táplálnunk kell, mint egy kisgyermeket elsősorban állati részekkel, tengeri zöldségekkel is, amik  egy jobb ellátást biztosítanak vitaminban, ásványban és antioxidánsban. 

  • egyél hetente többször belsőséget, összesen 340 grammot, ne túlsütve, nyersen van benne a legtöbb vitamin.
  • kezd szívvel. Talán ezzel a legegyszerűbb kezdeni, olyan mint egy jó steak és a legjobb Q10 koenzim forrás.
  • májat kis darabokra vágva levessel összemixelni. (börk- ahogy a francia kultúrában jártas gyermekem mondaná) 
  • tengeri trutymók és algák is adhatóak a belsőségekhez elsőrangú nyomelemkotyvalék lesz. 

kaját fogyasztják életben maradtak, súlyukat megőrizték az extrém körülmények között is. Sajnos, napjainkban a nyers húsok fogyasztása egészségre veszélyes lehet, az állatok betegségei, tartási körülményeik miatt. Ennek ellenére egy jól elkészített tatár vagy sushi belefér. Mindenképp fokozott körültekintést igényel, ha nyers húst akarsz fogyasztani.
Jóval kevesebb kockázattal jár a zöldségek és gyümölcsök nyersen való fogyasztása. Amennyiben a nyers zöldségek emésztőrendszeri problémát okoznának, érdemes kis lépésenként emelni a bevitelt.

(nem enged több betűt írni az oldalra, így folyt. köv.)

https://www.facebook.com/groups/1981925805375674/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése