2017. szeptember 8., péntek

WAHLS PALEÓ, A MÁSODIK SZINT -2.rész

lássuk a folytatást:


Negyedik rész:
nyers, áztatott, fermentált ételek

Az enzimek katalizátorok, amik hozzájárulnak a szervezeted jobb működéséhez, megkönnyítve az emésztéshez szükséges kémiai reakciókat és a tápanyagok felszívódását. Az életkor előrehaladtával az enzimtermelés hatékonysága csökken. Néhány a táplálékban található emésztő enzim, amiket fogyasztunk, segíti, hogy az emésztés és a felszívódás még hatékonyabb legyen.
Ezekhez 3 féleképp juthatunk:
1. nyers ételek fogyasztása
2. áztatott ételek fogyasztása
3. fermentált ételek fogyasztása

1. nyers.
Őseink kezdetben minden élelmet nyersen ettek. Később amikor elkezdték megsütni az ételeket, a nagy részüket még mindig nyersen ették, a húst is. A sütés-főzés során a sejtek széttöredeznek, amely részben megkönnyíti az emésztést és lehetővé teszi számos vitamin és ásvány asszimilálását, A nyers kaják( növényi vagy állati ) viszont töltve vannak enzimekkel, amik beindítják az élelmiszerek emésztését. Minden 47 foknál melegebbre hevített táplálékban az emésztő enzimek megváltoznak, átalakulnak, biológiailag nem lesznek olyan aktívak vagy elpusztulnak. Így akik túlsütik, főzik ételeiket, azoknál nem tudnak hasznosulni a tápanyagok. példának sarkkutatókat hoz fel, akik a nyugati típusú átsütött, főzött ételeiket ették elpusztultak, míg azok akik úgy döntöttek, hogy a tradicionális inuit kaját fogyasztják életben maradtak, súlyukat megőrizték az extrém körülmények között is. Sajnos, napjainkban a nyers húsok fogyasztása egészségre veszélyes lehet, az állatok betegségei, tartási körülményeik miatt. Ennek ellenére egy jól elkészített tatár vagy sushi belefér. Mindenképp fokozott körültekintést igényel, ha nyers húst akarsz fogyasztani.
Jóval kevesebb kockázattal jár a zöldségek és gyümölcsök nyersen való fogyasztása. Amennyiben a nyers zöldségek emésztőrendszeri problémát okoznának, érdemes kis lépésenként emelni a bevitelt. 

2. áztatott, csíráztatott
Az áztatással beindítod a csírázási folyamatot és bizonyos antitápanyagok semlegesítődnek a gabonákból és hüvelyesekből. 12-24 órán át kell az áztatást végezni. Mivel ezen a szinten max. 2 adag száraz hüvelyes és gabona fogyasztható, ezek is legyenek az áztatott cuccok között, a többi lehet csonthéjas és magok. Érdemes mindig beáztatni fogyasztás előtt. Az áztatás is aktiválja az enzimeket. Hogyan csináld? Tedd a magokat, gabonát vagy hüvelyeseket egy böfis üvegbe, engedd fel ásványvízzel, áztasd 6-24 órán át, hogy a csírázás folyamata beinduljon. Ez növeli a fitáz enzim termelődését, ami semlegesíti a fitátokat, amik az ásványokhoz kötődnek, azaz egy lektin, tripszin inhibitor.  A diófélék is termelnek tripszint, ami megkönnyíti az emésztést. A besugárzott ételek nem csíráznak, így a bennük lévő antitápik sem csökkennek.

Az áztatás kezdeti ideje leteltével meghosszabbíthatod a csírázás folyamatát, hogy napjában háromszor lecseréled a vizet, amíg megjelennek  csírák. Az első három napban az enzimműködés fokozódik. Ő általában a 3. napon szokta nyersen vagy főzve fogyasztani a cuccost vagy 47 fok alatti hőmérsékleten kiszárítja későbbi fogyasztásra. A magok és diófélék esetleg furcsa állagúak lehetnek áztatás után de kiszárítva visszanyerik ropogósságukat. Tehát, minimum 24 óráig vagy 3 napig, amíg a csírák és levelek megjelennek. Utóbbi esetben azonnal el kell fogyasztani. A csírák könnyen fertőződhetnek baktériumokkal, hasmenést okozva. Ha áztatott csonthéjast vízzel, jéggel összemixelsz jó kis házi magtejet kapsz. Az áztatott magok nagyon jó omega3 forrás is, a mandula és napraforgómag E-vitaminban gazdag ,ami egy zsírban oldódó csoport és a myelin alapvető védelmét  biztosítja és védi a sejthártyát a szabadgyökök hatásaival szemben. 113 gramm a napi adag variált magokból. Hidegen préselt dió vagy mandulaolaj is jó választás, a salátádhoz vagy turmixodhoz adva. Ezen olajokat soha ne melegítsd 47 fok fölé. 
Néhány ember érzékeny bizonyos magokra, ha fogyasztásuk során fejfájás, fáradtságot vagy rosszabbodó, zavaró tüneteket észlelsz ne edd. Inkább próbálkozz napraforgó vagy tökmaggal. Ha ezek is gondot okoznak keresned kell más E-vit forrást, mint az oliva- vagy avokádóolaj. Ha az ételallergiád súlyos konzultálj orvossal is. 

3. fermentált kaja
Mivel nem tudjuk (vagy akarjuk) ugyanazt az ételt fogyasztani, mint az őseink, változtattunk az étrendünkön akaratlanul is, ezáltal a biomunk is máshogy reagál. Nagy mértékben befolyásolják a nyugati táplálkozás alapvetően cukorban, CH-ban gazdag élelmiszerei, a finomított lisztek, krumplik, gabonák a mi jó öreg barátaink (bélbacik) működését. Az antibiotikumok semlegesítenek sok jó baktériumot, hasznos élesztőt és emiatt más negatív, rossz összetevőt támogatnak.

Kell e probiotikumot szedni? 
Amennyiben étrendváltoztatás nélkül szedsz probiotikumot, nem fogsz különösebb változást tapasztalni. Egy kapszulában 5-15 millió számú az élő kultúra mennyisége, nincs sok esélye változtatni a százezer milliárdos bélflórán. Fogyassz fermentált cuccokat a jobb hatás érdekében, hogy a barátbacik szaporodjanak. Etesd őket oldott rostokkal (zöldség, gyümölcs, magok, len-, chiamagpor, útifűmag, szilva, bogyósok, mandula, keményítő, káposzta, hagyma, gomba) őseink napi 80 gramm rostot vittek be a szervezetükbe elsősorban zöldségekből és keményítőmentes gyökerekből. Ha a rossz baktériumaidat táplálod cukrokkal, keményítővel, a jók nem tudnak implantálódni. Mindazonáltal, ha az emésztőrendszered jól működik a probiotikum egy jó lehetőség egy barátságos környezet fejlesztésére. 

Kerülöd a feldolgozott ételek fogyasztását, zöld zöldségekre, kénben gazdagra, színesre cserélve, a jó baktériumok viszed be az emésztő rendszeredbe, fermentált (aktív,élő) dolgokat fogyasztva, a nekik szükséges rostokat bevíve, mindenekelőtt a laktobacillisokat táplálva, akik az egészséges bélért felelősek. A természeti népek minden étkezéskor fogyasztanak fermentált dolgokat. Tedd te is. készíts magadnak fermentált ételeket.
  • joghurt, kefír - mandula vagy kókusz
  • kombucha 
  • káposzta, savanyú káposzta, kimchi, uborka
  • nemes élesztőpehely (D-,B-vit-ban, RNS-ben, ásványban és fehérjében gazdag) -ez nem táplálja a rossz baktériumokat és a candidát. Ha nem okoz gondot a fogyasztása, bátran használd. 
  • nem gabona alapú alkoholos ital. Legalább GM jelzésű legyen. rum, bor, GM sör. 1 kis pohár sör vagy bor maximum naponta, töményből 1 adag nőknek, kettő férfiaknak)

Mikor okozhat problémát a fermentált étel?
Néhány SM érintett esetén előfordul, hogy a bélflórában található candida albicans száma aránytalanul megnő. Az érrendszerbe jutó szabad candida élesztők, toxikusak lehetnek az idegek és a mitokondriumok számára, extrém fáradtságot és ködös agyat okozva. Ez azoknál fordulhat elő, akik antibiotikus kezelésen estek át, sok cukrot tartalmaz az étrendjük vagy húgysav csökkentő gyógyszert szednek. Akinél bizonyítottan Candida probléma van, az talán nem fogja tolerálni az élesztőt és néhány gombafajtát. 
SM-ben és más autoimmun betegségben szenvedők sem biztos, hogy bírják az élesztős fermentált kajákat, mint a kombucha, ecet, bor. Az étrendből nem vette ki ezeket, mert az emberek nagy részének nincs ilyen problémája, akinek van az természetesen hagyja el az élesztő alapú és gombás cuccokat. Van akinek az ecetet és a bort is ki kell zárni, ez teljesen egyéni. 

Akkor még egyszer a zanza: csökkentsd a cukrot, egyél húst, menjen tengeri zöldség és belsőség. Minden nap egyél nyers, áztatott, fermentált kaját. Ez az étrend már jobban hasonlít az elődeinkére, folytasd, maradj erős, ha beleesnél egy elcsábulásba a tiltott kaják közül, minél hamarabb térj vissza a kijelölt útra. Ez az út vezet a gyógyuláshoz és ez a gyógyulás már elkezdődött.

Akkor bővebben;-) :
Ezen a szinten követed az előző szabályait (9 bögre zöldség, GM-ség, tejmentesen, nincs tojás, szója bio legyen, nincs mikró és édesítők) és hozzáteszed az újabbakat. Jóllakottságig eszel, testtömegedhez arányítva növeled vagy csökkented a húsok, zöldségek, gyümölcs fogyasztását, alapul véve:
  • növeled a legeltetett állathús, vad és halak bevitelét 255-595 gramm/napra. ebbe beleszámítva a hideg tengervízi és vad halak heti 454 gr-os adagja.
  • fogyassz naponta tengeri zöldséget 1 kk szemcsés vagy1/4 kk por formában.
  • 340 gramm belsőség hetente, beleszámít a totál húsba.
  • minden nap laktofermentált kaja
  • 6-24 órán át áztatott napi 113 gramm magok ,csonthéjasok
  • jobb totális kizárni de itt még szükség esetén engedélyezett heti 2 alkalommal GM gabona, hüvelyes, krumpli
  • nem fermentált szója alapú élelmiszerek totális kizárása (tempeh és miso még mehet max heti 1-2 adag)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése