2017. szeptember 3., vasárnap

WAHLS PROTOKOLL VAGY PALEO?

Megkérdezed már magadtól, hogy a W.P. melyik szintjét csináld vagy nem lenne-e elég a paleó típusú étkezés egyik formája? Rengeteg szabadon választható verzió áll rendelkezésre belőle az emberiség kezdetéig: a paleó diéta, a primitív táplálkozás, a barlangi ember étrendje, az eredet diétája, stb. Vannak közös és eltérő pontjaik, a széles körben elterjedt mozgalmat Robb Wolf indította, alapját dr. Cordain A paleó diéta - A diéta megtalálni eredeti az formát átalakított élelmiszerek nélkül (szabadon fordított, nem tudom megjelent e magyarul) című könyve képezi, mely orvosi antropológiai vizsgálaton alapul, kutatja a több mint 10000 éve élt emberek illetve a ma is létező vadászó-gyűjtögető életmódot élő népcsoportokat és Mark Sisson, aki 2 könyvet is írt a témában.
Személyesen, dr. Wahls rajong a paleó irányzatokért de szeretné, ha megértenénk, hogy a W.P. nem csak egy csak egy újabb paleós diéta verzió. Többet szervezést, tanácsadást kínál az eligazodáshoz és segítséget a táplálkozás optimalizálásához az SM-ben szenvedő embereknek. Hosszú ideig követte a paleó étkezést ( dr. Loren Cordain paleóját véve alapul) de ez nem volt elég a gyógyulásához. Sokaknak akik követik ezt a diétát, előnyös az egészségük szempontjából és többnyire nagyszerű formában vannak. Ezzel szemben, egy embernek, akinek problémája van az egészségével, nagyobb körültekintésre, szervezettségre van szüksége, mint amit az általános paleó diéta, a primitív paleó vagy a vadászó-gyűjtögető típus adhat, mert többet kell tennie annál, hogy csak tartózkodik az egészségére káros élelmiszerektől. Azaz, meg kell tanulnia optimalizálni azon a minőségi élelmiszerek fogyasztását, amik előnyben részesítik az agyuk és a mitokondriumok egészségét.

Egy vizsgálatot végezve a mikrotápanyagok beviteléről különböző diétákban, orvosok arra a megállapításra jutott, hogy Robb Wolf paleó étrendje és Mark Sisson primitív étkezése sokkal gazdagabb tápanyagokban, mint a tipikus amerikai étrend. Ellenben, ebben a két étrendben, bár 27 mikrotápanyaból 15-tel megtámogatja a szervezetet, de az RDA- napi ajánlott bevitel- eléréséhez 14000 kalóriát kéne elfogyasztani. Az amerikai étrendben ez 27000 napi kalóriányi élelmiszer bevitelével érhető el. Ezek a paleó típusú étrendek nyilvánvaló, hogy sokkal jobbak, mint a sima amerikai étrend, de speciális előírások, specifikációk nélkül az ilyen étrendeket követők kockáztatják, hogy nem kapja meg az agyuk és a mitokondriumok a számukra létfontosságú, esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, ásványokat és antioxidánsokat.

Ez az amit próbál reprodukálni a W.P. mindegyik lépcsőjén, a kísértések elkerülésére és a káros folyamatok orvoslására, visszanyúlva az emberiség eredetéhez. Nagyon strukturált módon tervezte meg az étrendet, hogy olyan minőségi élelmiszerekkel tölthessétek meg a tányérjaitokat, amennyire csak az lehetséges a mezőgazdaság mellett. Keveseknek van lehetősége valóban vadászat és gyűjtögetés útján táplálkozni a természetben és nem igazán rendelkezünk felmenőink konkrét tudásával környezetünk felhasználására. Viszont megvan a legnagyobb esélyünk az egészségünk optimalizálására, ha az étrendünk gazdag zöld leveles zöldségekben,  keményítőben szegény zöldségekben, gyümölcsökben, mint a bogyósok, és nem utolsó sorban állati fehérjében.

Az elsődleges különbségek a W. P. és egyéb paleó típusú diéták között:

- táplálkozási sűrűség. a program minden szintje szigorúan és aprólékosan tömény táplálkozási szempontból. Egy speciális étrend mely megfelelő hozzájárulást garantál vitaminokból, ásványokból és antioxidánsokból. Semmit nem bízott a véletlenre, feltételezve, hogy elégséges gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz illetve megfelelő mennyiségű felérjét és/vagy egészséges magvat. Egy nagyon speciális táplálkozásra van szükséged, aminél elsődleges a tested. Ez egy orvosi kezelés lesz a testnek.

- zsírok emelt aránya. Az sima paleó a sovány húsokat ajánlja, míg a W. paleó és a W. P.P. az emelt zsírbevitelt támogatja, mert előnyös az agynak ( különböző típusú zsírok formájában, mint ami van a zsíros vadvízi halakban, a kókuszzsírban vagy az avokádó olajban). Az agy 60-70%-a zsír. Egészséges zsírokra van szükségünk a myelinburok gyártásához.

- a lokalitás hangsúlyossága. Lehetőleg helyi termelők által forgalmazott, regionális dolgokat javasol, előtérben a szezonalitással. Hisz elődeink is azt ették, ami a környezetükben fellelhető volt. A helyi termelőtől vett vagy saját termelésű élelmiszerek hatékonyabbak, több tápanyagot tartalmaznak, hisz begyűjtés után igen rövid időn belül fogyaszthatóak, a raktározott termékekkel összevetve magasabb a vitamin és az antioxidáns tatalmuk. A nem szezonális, messziről hozott dolgok szintén sokkal kevesebb tápanyagot tartalmaznak. Pluszban a helyi és naturális termékek, olyan földben és körülmények között teremnek, ami a legoptimálisabb a számukra. A vadon termett dolgok még ennél is több tápanyagot tartalmaznak, egészségesebbek és vegyszermentesek, vitaminban és védő antioxidánsban igen gazdagok. Ő a veterán pácienseit ösztönözni szokta vadászatra, a természetben való élelemgyűjtésre és konyhakert készítésére. Az így kapott ételek és a szabad levegőn tartózkodás a természetben, mind elősegíti a gyógyulást.

- glutén, tojás, tejtermék és nagyon-nagyon kevés hüvelyes. Sok paleó diéta ösztönöz a tojásfogyasztásra, engedélyezi a bio, természetes tejtermékeket, néha még a szárított zöldségeket is ( paleósok fogyasztanak hüvelyeseket és gluténmentes gabonákat is és a vegetáriánusok is). Ezek az élelmiszerek nem ajánlottak ebben az étrendben.
( tojásra azt írja, hogy azért nem ajánlja, mert nagyon sok embernél allergén. Amennyiben mégis fogyasztanál, akkor is legalább egy hónapot várjál a diétába való visszaillesztés előtt. 2-3 napig egyél naponta 3-4x és figyeld magad, hogy mi történik. Ha úgy veszed észre, hogy gondot okoz a fogyasztása, hagyd el a táplálkozásodból. Ha két hétig semmilyen negatív tüneted nem válik intenzívebbé és tojásfogyasztás nem okoz problémát, mindenképp válaszd szabadon tartott, kapirgálni engedett :-), rovarokat, füvet fogyasztó tyúkok tojását, mert az vitaminban, fehérjében és egészséges zsírban is gazdag. ( én mielőtt visszavezettem a tojást, csináltam egy otthon végezhető tojásallergia tesztet is).

https://www.facebook.com/groups/1981925805375674/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése