2017. augusztus 31., csütörtök

WAHLS PROTOKOLL ALAP



Kislányomtól megkaptam Dr. Terry Wahls, az SM-ben szenvedő doktornő könyvét, aki a paleó egy fajtájának segítségével tünetmentessé tudta enni magát 👌 Ezen felbuzdulva csináltunk egy csoportot sms-eknek, akiket érdekel a téma a fb-on,  https://www.facebook.com/groups/1981925805375674/requests/?notif_t=group_r2j&notif_id=1504193972969155 
és ott próbáljuk együtt összehozni magyarul a diéta lényegét. Egy kis szösszenet az alap szintről, szerintem közel sem annyira riasztó, még első ránézésre sem 😊.


Wahls diéta (1. szint)




-egyél jóllakottságig.

-testméretednek megfelelően emelheted vagy csökkentheted az adagot, szem előtt tartva a hús, gyümölcs és zöldségek alap-arányát.

-egyél napi 9 csésze zöldséget és gyümölcsöt a következő elosztásban ( 1-1 étkezésnél annyit, amíg már nem érzed éhesnek magad, nem kell degeszre tömni magad, mert még van egy fél bögrényi cucc):

3 csésze zöld zöldség

3 csésze kénben gazdag zöldség ( káposzta, hagyma, gomba)

3 csésze vegyes, minél színesebb zöldség


- fogyaszd szabadon tartott, legeltetett állatok húsát és line fish-t ( erre rákerestem, azt írja bizonyos halfaták - angolra fordítva: Bar, spotted bar, black hake, lean, shellfish, gray or gray sea bream, sea bream, yellow spots, skates and common sar -, szezonban halásznak, 12 méternél nem hosszabb hajón, ami egy napnál nincs hosszabb ideig a vízen), nemnek és méretnek megfelelően, 170-340 grammnyi adagokat. Minimálisra csökkenteni az átalakított húsokat, mint kolbász, sonka, bacon, szalámi, amennyiben mégis fogyasztanád, keress nitrit, glutén és egyéb adalékmentes terméket.

- vegetáriánusoknak a szükséges kalóriák beviteléhez javasolja a változatos étrendet, ami tartalmaz zöldséget, gabonát, hüvelyeseket, csonthéjasokat és szóját. 2 ek len-, kender-, vagy dióolajat. a szója nagyon fontos bio, ne  OMG legyen, gyakori fogyasztás esetén inkább fermentált, mint az ecetes tofu, miso, tempeh vagy natto (utóbbi kettő képen).


- ösztönöz a gluténmentes keményítő fogyasztásra, mint álgabonák, krumpli de anélkül, hogy túlzásba esnénk, azaz nem ajánlott minden nap.




Moderációval fogyasztható:

- banán

- alma

- körte

Ezek nem számítanak bele a 9 bögrébe, azon felül lehet belőlük kis mennyiséget fogyasztani.

- diók, magok ( még nyers mandulakrém, szezám- és napraforgó mag) 113 gramm/nap

- nem gabona alapú alkoholos italok -opcionális- mint bor, lehetőleg bio vagy gluténmentes sör, 1 adag naponta

- édesítés napi 1 kk – méz, melasz, valódi juharszirup, nem feldolgozott cukor, természetes lepárlással készült cukornádlé –

- len-, dió-, kenderolaj csakis hidegen ( ne főzz vele) max napi 2 ek-nyi. (Azért úgy előttem van, ahogy épp kiakadtok totál, mert ezentúl nem ihattok meg egy deci lenolajat 😉 )

- egyéb olajok: oliva ,( ritkábban szezám vagy avokádó)csakis hidegen sajtoltat, bio, nem OMG.



Tilos élelmiszerek:

- minden ami gluténtartalmú

- minden tejet tartalmazó élelmiszer

- tojás

- nem bio rizs- vagy szójatej

- fehér cukor, a színezékben és fruktózban gazdag kukoricaszirup, minden szénsavas üdítő, light-ok is

- minden hidrogénezett vagy transzzsírt tartalmazó olaj és omega6-ban gazdag olajok (kukorica, szója, kolca vagy gyapotmag)

- minden konzerváló és ízfokozó szer (na-glutamát, na-nitrit)

- mikróban főzött és besugárzott ételek.



Az első lépcső ennyi, csak át kell ültetni a gyakorlatba. sok sikert!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése