2017. szeptember 29., péntek

GOMBA CARPACCIO

Az egészséges táplálkozás egyik alappillére lenne a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mégis a gomba többnyire kimaradnak a választásból, pedig értékes tápanyagok forrása, rendszeresen fogyasztva pedig krónikus betegségek megelőzésében is segítségünkre lehet.
A gombaféléknek igen alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, ugyanakkor B-vitaminokban (riboflavin, folsav, pantoténsav, niacin, tiamin) és ásványi anyagokban, például szelénben, káliumban és vasban gazdagok. Emellett a gomba az egyetlen növényi eredetű D-vitamin-forrás. A gombafélék azért is fontosak, mert kolint és béta-glükánokat tartalmaznak: előbbinek főként az izomműködésben és a memóriafolyamatokban, utóbbinak pedig a vér koleszterinszintjének csökkentésében és az immunrendszer erősítésében van szerepe.
Számos kutatás megerősítette, hogy a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti az elhízás, a diabétesz, a szívbetegségek és a daganatok kialakulásának kockázatát. A gombák zöme antioxidánsban legalább annyira gazdag, mint a répa, a paradicsom, a paprikafélék vagy a cukkíni, ráadásul a legtöbb zöldséggel és gyümölccsel ellentétben a gomba kiváló szelénforrás is. A szelén antioxidáns hatása révén gátolja egyes daganatok kialakulását, és erősíti az egészséges sejtek védekezőképességét.
A gomba a cukorbetegség ellen is hatásos lehet: tanulmányok igazolták, hogy a diabéteszben szenvedőknél a rostban gazdag étrend csökkenti a vércukorszintet és pozitívan hat a szervezet zsírháztartására is. A rostok mellett a gomba magas kálium- és alacsony nátriumtartalma révén a vérnyomást is csökkenti, így hosszú távon a szívbetegségek kockázata is csökken. 
A gomba jótékony hatása elsősorban akkor érvényesül, ha párolt vagy grillezett formában kerül az asztalra - emeli ki a cikk. Rántás helyett inkább grillezzük a gombát, vagy hirtelen süssük meg egy kis hagymával minimális zsiradék hozzáadásával. A nagyobb gombafejeket meg is tölthetjük, majd a sütőben készre sütve fogyaszthatjuk. Szeletelve tehetjük rántottába, omlettbe. 

A gomba egészségre gyakorolt jótékony hatása

1. Égeti a koleszterint:
A gomba aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, proteineket, antibiotikumokat és antioxidánsokat tartalmaz.
Mivel a gomba tele van proteinnel, rostokkal és enzimekkel, valamint alacsony a szénhidráttartalma, és nem található benne koleszterin és zsír, hatékonyan égeti a koleszterint emésztéskor.
2. Meggátolja a mell- és prosztatarák kialakulását:
A béta-glükánok és a konjugált lenolajsav rák kialakulását gátló tulajdonságainak köszönhetően a gomba megakadályozza a mell- és prosztatarák kialakulását. A lenolajsav elnyomja az ösztrogént a menopauza után lévő nőknél, így megakadályozza a mellrák kialakulását, míg a béta-glükánok meggátolják a prosztatarák kialakulását. Ezenkívül a szelén is segít a rákos sejtek tevékenységének elfojtásában.
3. Kiváló a cukorbetegek számára:
Mint már fentebb említettük, a gomba nem tartalmaz zsírt, kevés szénhidrát található benne, viszont magas a protein, enzim, vitamin, ásványi anyag és rosttartalma, ezért ideális a cukorbetegek számára. A természetes enzimek segítik a cukor és a keményítő lebontását, valamint serkentik az endokrin mirigyek működését. Ezenkívül a gombában lévő természetes antibiotikumok távol tartják a cukorbetegektől a könnyen elkapható fertőzéseket.
4. Immunrendszer:
Az A-, B-, C- vitamin kombinációja hozzájárul az immunrendszer megfelelő felépítéséhez. A bennük lévő erős antibiotikumok felveszik a harcot a fertőzésekkel szemben, az antioxidáns ergotionin pedig védelmet nyújt a szabadgyökökkel szemben.
5. Fogyás:
Mindenki tudja, hogy a zsír és a koleszterin csökkentéséhez extra zsírt kell elégetnie a szervezetnek, ami ideálisan a proteineket emészti meg a szervezetben. Diétázás alatt mindig ajánlott sok proteint, kevés szénhidrátot és semmiféle zsírt fogyasztani, így az egyik legjobb választás a gomba.
6. D-vitamin:
A gomba az egyetlen olyan nem állati eredetű élelmiszer, amely D-vitamint tartalmaz. Ezenkívül található még benne kalcium, vas, kálium, réz és szelén.
Többféle különböző gombafajta létezik, körülbelül 14.000 fajta szerte a világon. Mindegyik gombafajtának megvan a saját jótékony, pozitív hatása.

1. Csiperke gomba:
A két spórás csiperke gombafajtában speciális szénhidrátok találhatóak, amelyek segítik a vércukorszint egyensúlyban tartását. Ezek a gombák segítik a fogyást és felveszik a harcot a prosztatarákkal.
2. Siitake gomba:
A Siitake gombák igazán finom ízűek és egészen húsosak. Lentinant tartalmaznak, amely egy természetes tumor ellenes vegyület, ezért hatékonyan felveszi a harcot a rákkal. Ez a gombafajta nagy mennyiségben tartalmaz D-vitamint is, amellyel jól kezelhetőek a különböző fertőzések
3. Pecsétviaszgomba:
Ez a nagy, fehér és barna színű, fán növő gombafaj, amely rákölő, antioxidáns, antibakteriális, vírusellenes és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást.
4. Maitake gomba:
Ez a fajta segít megtalálni az abnormális sejteket és elpusztítja őket. Elnyomja az ösztrogént, így megakadályozhatja a mellrák kialakulását.
5. Laskagomba:
Ez a gombaféle nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek felveszik a harcot a HIV-vel.
6. Rókagomba:
Ez a gombafajta C- és D-vitamint, valamint káliumot tartalmaz, illetve antimikrobiális, gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.
7. Porcini (vargánya):
Ez a gombafajta ergoszterolt tartalmaz, amely megtámadja az olyan káros sejteket, amelyek elindultak a rosszindulatú elfajulás útján.  A gombafajta ezen kívül gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik.
8. Shimeji gomba:
A Shimeji egy olyan japán gombafajta, melynek törzse vékony, a kalapja pedig kicsi. Mivel béta-glükánt tartalmaz, elpusztítja a rákos sejteket. Ezenkívül jó hatással van a cukorbetegségre, asztmára és a különböző allergiákra, mivel erősíti az immunrendszert, így meggátolja ezek kialakulását.

Jelenleg a szuperélelmiszerek közé a következőket sorolják: az olívaolaj, a vörösbor, a halhús, a zöldségek, gyümölcsök többsége és a szója. Most több, párhuzamosan futó és egybehangzó kutatás alapján a szuperélelmiszerek közé emelték a termesztett csiperkegomba (Agaricus bisporus) különböző változatait, a fehér és barna csiperkét, a portobello-t. 
A kutatások eredményei alapján jogos ez a megtisztelő cím, hiszen a csiperkegomba számos olyan pozitív tulajdonságot mutat, ami jótékonyan hat az emberi egészségre. Olyan biológiailag aktív anyagok kimutatás történt meg az elmúlt években, ami segítheti a rákos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelmet.
A Beckman Research Institute, a City of Hope A Duarte, California megállapította, hogy a csiperke olyan anyagokat tartalmaz, ami csökkenti az ösztrogén szintet megemelő aromatáz enzim aktivitását. A szervezet túlzott ösztrogén termelése bizonyítottan megnöveli a mellrák kockázatát. A kísérletek első szakaszában hét különböző növény, a hagyma, zeller, sárgarépa, paprika, brokkoli, spenót és a csiperke volt a vizsgálatok alapja. A legnagyobb mennyiségű aromatáz inhibítort a fehér csiperkében találták meg. A kísérletek második szakaszában különböző gombafajokat vettek górcső alá: portobello, shiitake, barna csiperke, laskagomba, enoki, júdásfüle gomba, rókagomba és a fehér csiperke. Az eredmények alapján a fehér csiperkében találták meg a legnagyobb mennyiségben az aromatáz inhibítort.
A City of Hope Egészségügyi Központ kutatásaiban a csiperke és a prosztatarák kialakulásának összefüggését vizsgálták. Megállapították, hogy a csiperkében megtalálható két olyan anyag, ami két, a prosztatrák kialakulásával összefüggésbe hozható enzim, a szeroid-5-alfa-reduktáz és a aromatáz működését gátolja.
Pennsylvania Állami Egyetemen, Robert Beelman professzor vezetésével kutatók a gombákaban az L-ergothionein jelenlétété vizsgálták. Az L-ergothionein egy nagyon erős antioxidáns. Korábban úgy vélték, hogy ennek az anyagnak a csirkemáj és a búzacsíra a legjobb forrása. Kiderült, hogy a gombákban több L-ergothionein van. A shiitake, maitake gombákban és a lakagombában található a legtöbb. A csiperkegombában is négyszer több van, mint a csirkemájban, és tizenkétszer több, mint a búzacsírában. Az L-ergothionein nem károsodik főzés hatására sem, ami így nem korlátozza az ételek elkészítésének változatosságát.
Több kísérlet utalt arra, hogy a gombák rendszeres fogyasztása, mint a koleszterin szegény étrend egyik kiváló alkotója alkalmas lehet a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A fehér csiperkében jelentős mennyiségű lovasztatin nevű anyagot találtak, ami aktívan gátolja a koleszterin szintézist végző enzim működését.
A szervezetben megfelelő mennyiségben jelen lévő szelén nélkülözhetetlen az immunrendszer fiziológiás működéséhez, sőt a legutóbbi kutatási eredmények rámutattak a nyomelem rákmegelőző hatására is. A csiperkegomba jelentős szelénforrás. A szelén bevitele azért vált nagy jelentőségűvé az elmúlt években, mert számos ország, pl. az Egyesült Királyság lakóinak többsége krónikus szelén hiányban szenved.
A gombák többsége kiváló forrása továbbá a riboflavinnak, káliumnak, réznek, thiaminnak, niacinnak és folsavnak. Ezek alapján joggal kerültek fel a szuperélelmiszerek közé a gombák és népszerűsége miatt kifejezetten a csiperke.
És ha már ennyi pozitívumot össze lehet olvasni a gombákról, jöjjön egy recept is.

Gomba carpaccio 2 főre
4-5 nagy csiperke vagy más könnyen szeletelhető gombát, tönkje nélkül 2-3 mm vastagságúra vágom. 1/2 lila hagymát felezek, majd rétegeire szedem, 2 cikk fokhagymát vékonyan felszeletelek. 1.,2. szinteken pár csepp méz, juharszirup, melasz vagy stévia (3.szint pl. feloldott glicin vagy inulin) összekeverek 2 ek oliva vagy kókuszolajjal, 1ek balzsamecettel (GM) és a gombák mindkét oldalát megkenem. kevés, forró kókuszszíron hagymákat pirítani kezdem, 2' után rá a gomba óvatosan ne törjön. másfél-2 perc után fordítás. tányérra rendezem a gombaszeleteket, tetejükre a hagymák. újra olajat forrósítok és jó marék petrezselyem, korianderzöld és oregánó apróra vágottságát pirítom pöndörödősre. a gombára pakolom, tetejére mehet , bors, ki mit szeret.

Én egy egész lila hagymát sütöttem, a gombát mint minden hőhatásnak kitett ételemet meg is kurkumáztam de legközelebb koriandert nem teszek bele, továbbra se szeretem.


Jóétvágyat!


Felhasznált irodalom:
www.origo.hu/egeszseg/20140702-gomba-szelen-d-vitamin-b-vitamin-cukorbetegseg-vernyomas.html
drtihanyi.com/etrendkiegeszitok/gyogygombak-2/8-fajta-gomba-es-a-jotekony-hatasuk
www.biofungi.hu/hirek/gomba-szuperelelmiszer/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése