2017. november 24., péntek

AMIT A TEJRŐL TUDNI ÉRDEMES

Sziasztok,
többen feltették már a kérdést, hogy tejet és tejtermékeket miért nem lehet fogyasztani, a mai reggel is így indult. a következőt írtam a kérdést feltevő hölgynek.

A tej pedig... lássuk az igazságot: tejre minden emlősnek csak szopós korában van szüksége és akkor is csak saját fajtája tejét issza. A tehén sem sétál be a szülészetre, hogy a frissen szült anyukát lecsapolja (elég morbid kép). az embernek anyatej kell, csecsemő korában, miért akarja akkor felnőttként más állatok gyerekei ételét elvenni, fogyasszon továbbra is anyatejet, ha akar (sokaknak meg ez tűnhet morbidnak).

A tejhez a teheneket megerőszakolják, születés után a kisbikát vágóhídra, míg ha nőstény az anyja mellé az erőszakgépezetbe küldik.

Egy laktáló tehén a lehetséges 15-20 helyett kb 5 évet él, sok szenvedés mellett (1-2 liter tej helyett akár 40-45 liter is húzhatja a tőgyét nap mint nap), emiatt jóval többet is kell ennie, ami gyomortágulatot okoz nála, ami miatt még hamarabb jut a vágóhídra vagy csak natúrba (ha van doki aki csinál ilyet) altatás nélkül műtik meg őket.

A tej, amitől a kisbocsi pár hónap alatt 100 kilósra nő, tele van növekedési hormonnal (kisbociverzió) , ami nem emberi fogyasztásra való ( nem véletlenül érnek egyre hamarabb a müzli-tej kombón felnövő tinédzserek, ragya fejjel, figyelemzavarral).

Az állandó (gépi) fejés miatt a tehénnél tőgygyulladás alakul ki , amit antibiotikummal kezelnek, ami szintén a tejben köt ki. Plusz a többi gyógyszer, TBC és egyéb kórokozók ellen. A pasztörizált tejben semmi élő, természetes nincs. Az állandó tőgygyulladás miatt a tej tele van gennyel, amerikában szerencsére korlátozzák és ha 750 000 000-nál több gennysejtet tartalmaz a tej litere, már nem lehet forgalmazni.

A tej GI és GL indexe igen magas, ami nagy inzulinválaszt vált ki a hasnyálmirigyből, így rendszeres fogyasztásával szinte ki van kövezve az út a inzulin rezisztenciához, a cukorbetegséghez, az elhízáshoz és az ezekhez kapcsolódó szív- és érrendszeri betegségekhez, rákhoz, stb.

A tej kalciumot von ki a csontokból (csontritkulás) és a benne lévő nem képes ezt pótolni ( a tejfogyasztók körében sokkal több az oszteoporózisos csonttörés).

Az autoimmun betegekre jellemző az ÁBSZ, aminél az emésztetlen fehérjék ( glutén, kazein,....) átjutnak a bélfalon a keringésbe, ahol az immunrendszer testidegen anyagként ismeri fel és ellenanyagot kezd termelni ellene. ami nem is lenne baj csak sajnos ezen fehérjék bizonyos szekvenciái hasonlíthatnak saját sejtjeinkre ( pl. glutén-pajzsmirigy -tehát Hashi, kazein - myelin - SM,....) és azok ellen is támadást indít, ai. meg is van alapozva. ha még valaki nem hiszi nézzen utàna dr Guseo előadásainak vagy olvasgasson a táplálkozásbeállítás oldalán.

Hirtelen ennyi jutott eszembe, a miért is nem fogyasztunk tejet kérdéskörben, remélem elég! Ja és mert tiltólistás, minden paleo alapú étrendben. AIP-ban pl. elfogadják az aszaltgyümölcs, növényi olajok, édesítők, paprika tiltását simán, a tejét miért nem? A goji bogyó tiltása ellen miért nem ágál senki? Ha valakinek még eszébe jut a tejről valami nyugodtan ossza meg ! Szép napot mindenkinek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése