2018. március 9., péntek

AZ SM LEGYŐZÉSE 1. fejezet

Julien Venesson könyvéből egy kis ízelítő:

- Az ai betegségeket az allergiához való hasonlatosságával szemlélteti. Ha valaki allergiás a nyírfa pollenjére, nem ritkán allergiás a sárgabarackra, kiwire vagy dióra, mert a fehérjéik szerkezete nagyon hasonló és mivel az immunrendszer megjegyzi a pollent ami ellen védekezik, így később a kiwit is ártalmasnak értékeli (kereszt allergia).

- a bélrendszer, mint önálló szerv.
Allergének bőrön, tüdőn át és a bélrendszeren át juthatnak a szervezetünkbe. Az emésztő enzimek szedik szét a fehérjéket megfelelő nagyságúra, amik aztán a bélfalon át a keringésbe jutnak tápanyagként. Azonban ha az enzimtermelés valami miatt nem tökéletes, túl nagyok maradnak ezek a darabok, nem jutnak át a keringésbe, simán kiürülnek.....amennyiben jó a gátfunkciója a bélfalnak. De ha nem..?

A tejfehérjék (pl szarvasmarhainzulin) nagy molekulák, normálisan nem juthatnak át, hacsak a bélfal nem válik áteresztőbbé. Az immunrendszer riasztódik az idegen fehérje által, egy lehetősége van, bevetni a nehéztüzérséget az ellenség semlegesítésére. A fehérje kap egy "jelzést": nem saját, potenciálisan veszélyes anyag, amit semlegesíteni kell. Ezután megtámadja, semlegesíti, kiüríti a szervezetből, mint az allergiáknál. Az immunrendszer megjegyzi a fehérje méretét, formáját... a következő találkozásra.

Faktorok, amik gyengíti a bélfalat: ez a funkció egy fehérje, (hormon) a zonulin által van szabályozva, a kolerabaktérium hatásmechanizmusának kutatása folytán lett felfedezve. A zonulint a bélnyálkahártya termeli és gyakran elsődleges célpontja a patogén kórokozók méreganyagainak, pl gaszto-enteritisz esetén. Szabályozza a vízmozgást (előbbi problémánál emeli a belek vízszintjét, hasmenést okozva), szabályozza a molekulák, fehérvérsejtek és baktériumok áramlását a bélből a vérbe, a zonulin véd minket a baktériumok kolonizációjától. Jelenleg nem ismeretes a zonulin zavarának és a bél áteresztés fokozódásának okai teljes körűen de néhány faktor:
1/ nem szteroid gyulladáscsökkentők szedése,
2/ kemoterápia,
3/ sugárkezelés,
4/ gyakori búzafogyasztás,
5/ cink- és D-vit hiány
6/ gasztroenterítiszek

- keresztreakció, súlyos következményekkel.
a probléma akkor következik be, amikor az étkezési fehérjék úgy hasonlítanak az emberi szervezet fehérjéire, mint két vízcsepp. A "megjelölt" veszélyes fehérje és a test bizonyos fehérjéje. Immár nemcsak az idegen támadja, hanem a sajátot is és kész is az autoimmunitás. Szerinte minden autoimmun betegség kiváltója egy keresztreakció. pl: a szarvasmarhainzulin szerkezetileg nagyon közel van az emberi inzulinhoz, az 51 aminosavból csak 3 különbözik. Így amikor az immunr. a tehéninzulint idegenként ismeri fel, igen nagy az az esély, hogy az emberit is annak fogja és megpróbálja semlegesíteni a termeléséért felelős hasnyálmirigy pusztításával - I-es típusú cukorbetegség. Ez a betegség napjainkban már jól érthető, míg sok más ai nem. Nagy többségükben a kereszt-reakcióért felelős antigén/ek még nincs/ennek azonosítva. Bár vannak esetek amikor nem bizonyos ételek antigénjei az okok, hanem pl egy baktérium.
Akkor miért nem szenved mindenki I-es típusú cukorbetegségben, ha ivott már tejet? Egyszerű, vannak egyéb faktorok is, például a genetika, ami meghatározza, az immunrendszer kapacitását az ösztönös felismerésre egy saját és egy idegen fehérje között. A genetikai érzékenység hajlamosít különböző kereszt-reakciókra. Bizonyos érzékenység különbözőképp viszonyul a betegségekhez és az ellenük való védettséghez. pl akinek HLA-27 verziójú a fő hisztokompatibilitási értéke, az hajlamos lesz bizonyos ízületi betegségre, míg a HIV-vel szemben ellenállóbb lesz.
SM-nél a genetikai érzékenység becsült értéke a megjelenések befolyásolására 20-60%,az ilyen érzékenységgel rendelkező egy petéjű ikreknél 1 a 4-hez az esély, hogy mindkettő SM-es lesz.
- antigén behatások: élelmiszer, baktériumok, talán szennyezettség
- az antigének "nem normális" úton való bekerülése a szervezetbe. Pl mikor fokozódik a bél áteresztő tulajdonsága, tapasztalható, hogy sokszor bélrendszeri fertőzés után lobban be az ai. betegség.

Az ai. betegségek nem gyógyulnak meg, mert nem létezik semmilyen természetes vagy más eszköz az immunrendszer "visszanevelésére", rehabilitálására. De lehet csökkenteni az immunreakciókat, a remissziót könnyebben elérni. Ez nagyon igaz SM esetén, akol ez minimális motivációval és természetes eszközökkel megvalósítható, gyakran még a visszafordíthatatlannak vélt esetekben is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése