2018. március 23., péntek

AZ SM LEGYŐZÉSE 4. fejezet

AZ SM-ELLENES ÉLETMÓD

Kérdések mindig jutnak eszünkbe:
  • milyen életvitellel lehet javítani az állapoton?
  • Franciaországban hasonló az érintettség aránya, mint Ázsiában?
  • ha elutasítom a gyszt, biztos, hogy tolókocsiban végzem?
  • mit jelent jól vagy rosszul enni?
Ő úgy gondolja, hogy mivel a gysz-ek 30%-ban csökkentik a shubokat, ez az értéket el lehet érni étrend és életmód változtatással is.

Gyógyszer nélkül
A két alap fontosságú dolognak a H4 elleni reakciót és a immunmolekulák központi idegrendszerbe való jutását gondolja. Egy meglepő felfedezés: azoknál az SM betegeknél, akik HIV-vel fertőződtek és kezelve lettek vírusellenes szerrel, a shubok jelentősen csökkentek, volt akinél 12 éves remisszió volt tapasztalható. Angliai kutatás szerint a vírusellenes szerrel kezelt HIV fertőzöttek között 60%-kal csökkent az SM rizikója. HIV-en kívül nem használják, sok mellékhatása miatt.
Tizen éve egy olasz kutatás azzal a felfedezéssel végződött, hogy találtak az kp-i idegrendszer átjárhatóságáért felelős enzimet és fehérjét (MMP-9 és TIMP-1). Ők már ismertek bizonyos keringési betegségek esetén, rossz arányuk esetén az erek gyógyulása nem lesz tökéletes. Hasonló a jelenség a vér-agy gát esetén, Ha az MMP-9 magas, míg a másik alacsony, győz a gyulladás és shub alakul ki. Ezen két anyag szintjének mérésével, jól követhető az SM "fejlődése".

A 4S, 1T recept
Ezen alkotók használatával jelentősen csökkenthetőek a shubok, néhány embernél teljesen meg is szűntek. 

Első S: le sommeil, azaz alvás
Elég banális de a jó alvás nagyon fontos az egészség szempontjából. De az SM betegek szempontjából különösen létfontosságú. Alváshiány, rosszul alvás vagy épp elcsúszott alvás már pár nap alatt is fokozhatja a vér-agy gát átjárhatóságát, növeli az MMP-9 szintet, ezáltal a shub esélyét is. Az alvás egy hormon, a melatonin által van szabályozva, ő felelős a cirkardián ritmusunkért (alvás ébrenlét ciklus). Az SM és a melatonin kapcsolata kevésbé ismert, mégis nagyon fontos.

Első felfedezés: minél progresszívebb a betegség, annál kevesebb melatonin termelődik. Az eddigi tudással ellentétben a melatonin nemcsak a tobozmirigyben termelődik, hanem a sérült myelinburok javításáért felelős asztrociták is termelik, amik shub esetén szintén támadás alá kerülnek. Minden shub csökkenti a melatonin szintet, ami egyik oka a betegség rosszabbodásának, az alvászavar fokozódik.

Második felfedezés: A melatonin védi a vér-agy gátat. Az ördögi kör: a shubok csökkentik a melatonin szintek (a támadott, megsérült asztrociták révén), vér-agy gát sérülékenyebbé, átjárhatóbbá válik, emelkedik a shubok rizikója és így tovább. A kiegészítő melatonin szedése alapvető fontosságú előrehaladott stádiumban. 
Javasolja 2-5 mg melatonin szedését alvás előtt. Van olyan, akinél 28 év után leállt a primer progresszív típus és elveszett neurológiai funkciók tértek vissza, 4 éves melatonin szedés után (extrém mennyiséget szedett de az esete egyedi volt nagy eséllyel. )
Viszont nem minden betegnek szed kiegészítő melatoninból. 
Alvásunk kb 2 órás ciklusokból áll, mindegyik építőbb, mint az előző.




Az utolsó, harmadik fázis, amikor álmodunk is, ez a legfontosabb az idegrendszer helyreállításáért. Minél több, hosszabb ez a fázis, a vér-agy gát is annál erősebb lesz. Az első 2 "vonatra" inkább a mély alvás jellemző, a másik két rész  (így az építő is) inkább az éjszaka végére veszi át a hangsúlyt az alvási ciklus milyenségében. Ha egy órával kevesebbet alszunk, az 2 adag gyógyító alvás elvesztését is jelenti. Ahhoz, hogy a gyógyító fázisból elég legyen éjszakánként 7-8 órát kell aludni. A melatonin kiegészítés megnyújtja ezt a fázist de nem annyira, hogy sokkal többet aludnánk. 
Amennyiben munka, költözés, stressz vagy bármi egyéb miatt nem jön össze a 7-8 óra alvás egy éjjel, akkor érdemes változtatni ezeken vagy jöhet a kiegészítés, ami nem biztos, hogy így elég. 

  • este hagyj magadnak időt lenyugodni, kerüld a stresszel járó aktivitásokat
  • aludj minimum 7-8 órát
  • ha szükséges, használj melatonint kiegészítőnek, 2-5 gramm/nap, fekvés előtt

Második S, mint stressz
Mint az alvás, banális de fontos a betegség szempontjából. Majd 20 éves vizsgálatban figyelték meg, kiskorú gyermeküket elvesztő embereknél az SM kockázata 42%-kal nőtt, azoknál akiknél nagyon durva volt a halál (autóbaleset pl) ott pedig 110%-kal.
Egyszerű csökkentsd a stresszt, csökkennek a shubok. De ezt mégis csak nehezebb megoldani, mint egy jó alvási ritmust kialakítani. Lehet igen nagy változtatást igényel, mint munkahely váltás, válás, bírósági procedúra.

A stressz két módon befolyásolja negatívan a betegséget, gyengíti az immunrendszert, ezáltal erőre kap a H4, illetve növeli az MMP-9 szintjét, amitől átjárhatóbb lesz a vér-agy gát. 

Ha úgy érzed, hogy túl nehéz csökkentened a stresszt, kérd pszichológus, szofrológus, stb segítségét.

  • változtass az életedben azokon a tényezőkön, amik stresszt okoznak!
  • meditálj, relaxálj, stb!
  • használhatod naponta David O'Hare Coherance cadiaque programját segítségként

Harmadik S, mint soleil, azaz nap

A UV expozíció hiánya is elindíthatja az autoimmun folyamatokat. A fényvédő krémek használata viszont a sugarak hasznosulását de a rákot okozó sugarak ellen megfelelő védelmet kell keresni, az egyensúlyt megtalálni. Lassan kell adaptálni a bőrt a napozáshoz. 15-20 perc nyári napozás elég D-vitamint termel és utána lehet védeni a bőrt, nemcsak  fényvédő krém, hanem sapka, póló stb által. Sajnos nem mindig olyan könnyű napra menni SM esetén, hisz sokaknak nehéz a mozgás fizikailag vagy épp szellemileg. És sajnos ezen a földrajzi szélességen az októbertől áprilisig lévő sugárzás, nem D-vitamin termelő hullámhosszú. A normális D-vitamin szint megtartásához kiegészítők fogyasztása szükséges. Kutatók tesztelik évek óta a kiegészítő D-vitaminok hatását a romlásokra. A válaszok eddig ellentmondóak voltak, hiányos eredményekkel. A kiegészítőkben gyakran D2 vitamin van, ami nem ugyanaz mint a bőrben képződő D3 és hatását sem tudták kimutatni kevés vagy normál dózis esetén. Nagy dózis esetén (10000NE) viszont tapasztaltak javulást. Eredmények: léziók mérete csökkent napi 28000NE egység szedésekor, ami viszont hosszabb kezelés esetén toxikus lehet. Az SM-ben szenvedőknek kb 20%-kal minimum több D-vitamint kell szednie, mint egy egészséges embernek, hogy vérszintjük hasonló legyen, úgy tűnik mintha a beteg "égetné" a D-vitamint. 

A D-vit 3 féle képpen befolyásolja az SM-et: csökkenti a keresztreakciókat (immunmoduláns hatású), csökkenti a vér-agy gát átjárhatóságát és segíti a testnek a H4 terjedését kontroll alatt tartani. Egy fontos alapja az SM-ellenes stratégiának de hatástalan lehet rossz adagolás mellett ( túl ritka szedés vagy túl kicsi mennyiség).

Jelenleg D3-vitaminból, mint kiegészítő 10000NE egység van maximálisan javasolva. Általában 8-10000NE a javasolt és biztonságosnak megítélt a legtöbb betegnél. 3 hónappal ezen dózis kezdete után vérvétel kell, hogy nehogy túladagolás lépjen fel.
  • 15-20 perc fényvédő nélkül, áprilistól októberig (sapka védelem)
  • többi időben vagy ha nem lehet kimenni kiegészítőként D3, 8-10000NE/nap
  • melatoninnal kiegészítve
  • 3 hónap után vérvétel (100 ng/ml maximálisan)
Melatonin és D-vitamin a kihagyhatatlan duó. A magas dózis ellenére néha nem hatékony a D-vit., oka jelenleg ismeretlen de talán összefügg az alacsony melatonin szinttel. A melatonin szükségesnek tűnik, hogy a D-vitamin kibontakoztassa immunmoduláns lehetőségeit teljes mértékben. A D-vitamin szedésekor oda kell figyelni, hogy az ne menjen első S (alvás) rovására.


Negyedik S, mint sport
A sport különös módon hat az SM-re. Az egérkísérleteken lett kimutatva. Azok az egerek, akik rendszeres sportaktivitást csináltak bár nem volt kevesebb shubuk de intenzitásuk alacsonyabb és rövidebb volt, jobb javulási képesség a gyógyulási fázisban. A sport alatt termelődő hormonok védik a neuronokat és fokozzák a javító tevékenységet. Megvédi az idegrendszert az autoimmun támadásokkal szemben.

Viszont a tanulmány azt mutatta, hogy az embereknél nincs ennyire pozitív hatása. Első oka, hogy ezekben a vizsgálatokban a kitartást elemezték, ( pl. a futás vagy biciklizés), míg a nagyobb izommunkát igénylő sportok lennének hatékonyabbak. Mivel a hormon termelés a kitartást igénylő sportoknál az agyban zajlik, az izommunkát igénylőknél az izomban kezdődik, majd átterjed az agyra. Akkor az izommunka totális védelmet biztosítana a idegrendszernek, először a perifériás idegeknek, majd a központi szintnek. Kanadai kísérlet, 110 SM-essel, akik ilyen, magas intenzitású mozgásformát végeztek ,azoknál csökkent a visszaesések esélye és a látott léziók száma csökkent. 

Riasztónak tűnhet a rendszeres sport, annak ellenére, hogy akik végzik pozitív változásokról számolhatnak be. Persze et a tanács csak azokra vonatkozik, akik képesek megfelelően mozogni, azaz nincs túl előrehaladott állapotban a betegségük. Részleges vagy teljes mozgáskorlátozottság eseténi lehetőségekről a későbbiekben fog írni. 

  • ha elég mobilis vagy, 3-4x hetente sportolj erősítő sportokat, mint súlyemelés, hegymászás, küzdő sportok, evezés, sprint, távolugrás, rugby, stb.
  • csökkent mobilitás eseténről a későbbiekben esik szó



T összetevő, mint tabac (dohány)

Mindenki tudja, hogy a dohányzás káros az egészégre de kevesebben tudják, hogy a dohányzás 150%-kal növeli az esélyt a SM-re és messze a legrosszabb faktorát adja. A napi dohányzás 80%-ban emeli a shubok rizikóját is. Semmilyen gyógyszer vagy természetes kezelés nem tudja feltartóztatni ilyen toxinok hatását az idegrendszerben. Teljesen mindegy, hogy aktív vagy passzív a dohányzás. 
Egyetlen megoldás, hogy az SM-ben szenvedők bármi áron kerüljék a dohányzást vagy, hogy kitegyék magukat akárcsak a füstjének is. 

Leszokáskor elgondolkozunk, elég e nikotinmentes cigi vagy elektromos? Nincs tanulmány, ami konkrétan tudna erre válaszolni. Úgy tűnik nem feltétlenül a nikotin, hanem maga a dohány, ami befolyásolja az SM-et. Egy gyulladásos stresszet indíthat el, ami megnyitja a vér-agy gátat, mint egy konzervdobozt, átengedve mindent és bármit, főleg az immunsejteket. Ezzel szemben a nikotin hatása ellentétes, inkább védelmet ad de a dohány toxicitását nem tudja ellensúlyozni. A nikotin kiegészítőként való adagolása (shubok csökkentésére) még kísérleti stádiumban van. 

Hagyd abba a cigizést!  Használj tapaszt, rágót, elektromos cigarettát! Kérj szaksegítséget!

Elektromos cigaretta:
A robbanásszerű elektromos cigaretta használatról az újságok gyakran aggódó cikkeket jelentetnek meg, hogy pl. nem csökkenti a dohányzók számát, ösztönzi a fiatalokat a dohányzásra illetve a kemény drogok előszobája, hosszútávú hatásairól sincsennek kutatások. 
A tudomány álláspontja: 
összehasonlították az összes tudományos vizsgálatot a elektromos cigaretta és egyéb dohányzásról való leszokást segítő eszköz, anyag között. 600 tanulmány és elemzés eredménye vitathatatlan volt: az elektronikus cigaretta hatékony a dohányzásról való leszokásban de a többi hasonló termékkel összehasonlítva, hatékonysága nem kimutatottan elsődleges. A veszélyességére rövidtávon (6 hónap) nem találtak bizonyítékot. További toxikológiai vizsgálatokra van szükség. 
Az egyetlen "aggodalomra" okot adó alkotórész a glikol-propilén, ami egyébként régóta használatos az egészségügyben kérdésfelvetés nélkül, asztmaellenes inhalálókban. A toxikológusok szerint ez nem okoz és nem okozhat problémát, tehát ez a kis "negatívum" teljesen elhanyagolható a dohány káros hatása mellett, amennyiben cserére kerül a sor. Manapság már több cég desztillált víz és glicerin keverékével helyettesíti a glikol-propilént.
  • SM esetén a dohány káros, nem a nikotin
  • használj egyéb alternatívát, mint tapasz, rágó vagy elektronikus cigarettát
  • kérj segítséget
Orvosi cannabis
Sokan tudják, hogy a tünetekre az orvosi cannabis hatékony, főleg a neuropátiás idegfájdalmak esetén. Füstként vagy szájon át is hatékonyak a molekulák. Elérhető orvosi formája a Sativex spray de állítólag túl drága a mindennapi használatra, bár ha azt nézzük, Hogy a Gilenya havi adagja 1700 euro........
Két hatóanyag: THC, ami a pszichés tünetekért felelős (negatív hatás) és a CBD, ami a fájdalomcsillapításért felelős ( pozitív). 
A  THC negatív hatásainak kivédésére ajánlott a CBD túlsúlya vagy az 1:1 arányú tartalom (Sativex). A folyamatos cannabis fogyasztás a tünetek enyhítése mellett kimutatottan csökkenti a shubok frekvenciáját. 

  • Alvás: aludjatok eleget, 7-8 órát naponta, csökkentsétek a stresszt, szedjetek melatonint (2-5mg/nap)
  • Stressz: stresszforrások kizárása. életmódváltás az érzelmi egyensúly érdekében, alkalmazzatok relaxációt
  • Nap: D3 kiegészítő napi 8-10000NE/nap, 20 perc napozás áprilistól októberig naponta
  • Sport: 3-4/hét erősítő sportok elég mobilitás esetén
  • Dohány: szokj le! 







1 megjegyzés:

  1. The joyetech is the biggest company of e cigarette in the world. They enjoy a great reputation with our reliable products joyetech atopack magic review with different flavors. It also helps the vaping market more and more popular with other vaping products like joyetech eroll mac review. So I think it's a good brand!

    VálaszTörlés