2018. március 14., szerda

TOJÁS

Sok étrendben a tojás minimum az elején tiltott ételnek számít. Így van ez AIP-nál (ahol sok hónapra le kell mondani róla, illetve a Wahls Protokollban is a már tiszta táplálkozás első hónapjában.


Akkor ha végképp szükség van a tojásra ( igazából nincs 😏. 3 hónap AIP ment nélküle - nem mondom, hogy időnként nem hiányzott de ment. AIP/paleo alatt volt hogy heti 20-25 is elfogyott. Mióta pedig WP van, azóta még csak nem is hiányzik, ha 2 hetente megeszek egyet, lehet sokat mondok) és pótolni kell a következő módokon lehet megpróbálni, mindenkinek, amit megenged az étrendje.
  1. darált lenmag. Sütemények, torták, gluténmentes tésztákhoz kötőanyagként. Egy tojás 1 ek darálék és 3 ek víz keverékével helyettesíthető. A lenmagot ha nem darált van otthon, kávédarálón könnyedén megőrölhetjük, egy kisebb edényben a vízhez keverjük és 5 percet pihenni hagyjuk (vannak ajánlatok 15'-es hűtőben állásról is). Amikor kezd nyálkás lenni, kicsit mint a tojásfehérje, akkor már lehet is használni. Mivel gyorsan kész, érdemes csak a felhasználás előtt elkészíteni. Muffin, goffri, palacsinta.
  2. almakompót vagy püré. Torták készítésénél ideális, bár az így készültek vágása kicsit nehezebb. Érdemes a lenmaggal együtt használni. Ilyenkor a darált lenmagot az almapürében áztatjuk. Egy tojás helyett 50 gramm almapürét használhatunk de 1-2 tojásnál többet ne helyettesítsünk vele, mert elnedvesítheti a sütit.
  3. banán. A banán az almapüréhez hasonlóan működik, 50 gramm felel meg egy tojásnak. Tortákban remek és banánkenyérnél egyenesen kiváló de mondjuk egy hagymás lepényben talán nem annyira nyerő mellékíz. 😬
  4. bio csicseri borsólé jól lehűtve. A konzerveken megtalálható, hogy mennyi só van a vízben, így kiválaszthatjuk a nekünk leginkább megfelelőt. Édes recepteknél sincs gond, a só íze nem jön át. Egy tojásfehérje 60 gramm csicseriborsólével helyettesíthető. Csokiparfait-hoz, habcsókhoz, madártejhez ideális, jó keményre felverhető, bár kicsit több időt vesz ígénybe, mintha tojásfehérjéből dolgoznánk.
  5. kukorica-, burgonya keményítő vagy nyílgyökérliszt. Tojásonként 2 evőkanál keményítőt 4 evőkanál vízzel ( vagy a recept valamelyik folyékony hozzávalójával is elkeverhetjük). GM receptekhez jól használható, némi levegősséget is visz tésztába.
  6. kókusz- vagy csillagfürt liszt.  A csicseriborsóliszt vagy a rizsliszt is hasonlóképp használatos. Egy evőkanál liszt egy kis vízzel keverve. Talán lisztes tészták esetén nem annyira jó a plusz lisztezés (fojtós érzést adhat) inkább krémek készítéséhez ajánlott.
  7. szója-, kókusz-, mandulajoghurt, selyemtofu. Joghurtból 60 grammal lehet egy tojást helyettesíteni (süteményekhez), a selyemtofu sokoldalúan felhasználható, akár krémek készítéséhez is, 50 gramm egy tojás helyett.
  8. agar-agar. 2 grammot 50 ml vízzel elkeverve 30"-ig forralva habok, torták elkészítéséhez használható.
  9. olajos magvak. Tojássárgája helyettesítésére sütökben, tortákban, krémekben. Egy csapott evőkanál mandula-, szezám- vagy mogyorópüré felel meg egy tojássárgájának, szirupba, tejbe vagy olajba keverve.
  10. chiamag. 1 ek magot 3 ek vízzel összeturmixolunk és 15 perc pihentetés után lelet használni. Muffin, goffri, palacsinta készítéséhez kötőanyagként pl. 
  11. 35 gramm mogyoróvaj
  12. xantán- és guárgumi. 200 gramm liszthez 1 kk-nyi mennyiség.
  13. édes ételekhez: mangó-, füge-, őszibarack-, édesburgonya, tök-, cékla-, sós ételekhez: avokádó-, zab-, krumpli-, rizs-, hüvelyespüré. 1 tojást 1/4 csésze pürével lehet helyettesíteni.
  14. bolti, zacskós tojáshelyettesítők. Szóját, glutént, glükózszirupot tartalmaz(hat)nak.
  15. panírozáshoz 2-3 kanál kukoricakeményítő és 6-7 kanál növényi tej turmixát lehet használni.
  16. Süteményeknél térfogatnövelésre, ahány tojás, annyi evőkanál almaecet.
  17. házilag: 150 gramm tetszés szerinti keményítő ( tápióka, nyílgyökér), 30 gramm sütőpor és akinek belefér 1 ek guargumi. Összekeverve, befőttes üvegben tartva. Tojásonként 3 kk port 1 ek kókuszolajjal és 2 ek vízzel habosra keverünk.
Ezen kívül még sok lehetőség van, akár a fentebb felsoroltak vegyítése, a célnak megfelelően, hogy térfogatot kell növelni, színezőként használnánk, a hozzávalók összetartása végett raknánk bele tojást, stb... Kellemes próbálkozásokat és sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése