2018. február 18., vasárnap

TURMIXOK ÉS SMOOTHIE-K - folytatásos regény

Sokaknak problémát okoz a megfelelő mennyiségű zöldség elfogyasztása. Érdemes variálni az elkészítési módokat. A zöldségeket fogyaszthatjuk nyersen, párolva, főzve, pirítva, sütőben sütve meg amiket még a fogyasztó társadalom igényei nyomán kitalál a kereskedelem, sütőzacskós verzió, sous-vide készülék, kontakt grill, leveskészítő magtejgép, fermentálógép, lassúfőző meg ami eszünkbe sem jutna. 
Az biztos, hogy gépek segítsége nélkül sok "mai" ételt el sem tudnánk készíteni és bizonyos liszkeverékeket csak a hozzájuk tartozó géppel érdemes megvenni, hisz jó, elkészíted a tésztát de ha nincs csili-vili kinyomód, jobb esetben csak nem lesz olyan a tésztád, mint amit a szomszédasszonyod posztolt a fb oldalán, rosszabb esetben mehet a kukába. Jártam már úgy, hogy a jaj de finomnak kikiáltott paleos kenyérhelyettesítő elkészítése azért vallott kudarcot, mert az én gofrisütőm nem olyan gofrisütő, mint a posztolóé és emiatt nem is lehet benne megcsinálni a kajcsit. Na egy kicsit elkanyarodtam a témától 😀. Zöldségek fogyasztása esetén a legjobb verzió lenne a kimegyek a bio kertembe, le-, ki- vagy épp felszedem az aktuálisan megkívántat és jóízűen elfogyasztom. Ez ugye már csak azért sem lehetséges, mert éghajlatilag nem annyira jól elhelyezett vidéken élünk, sokaknak nincs elég nagy kertjük vagy épp egyáltalán nincs, nincs helyi bio, kistermelő, heti vásárlás csak a megvalósítható, stb és vannak akiknek problémát okoz a nyers zöldség, gyümölcs fogyasztása. Ami lehet a megemésztésükhoz kapcsolódó probléma vagy csak épp rágási nehézség (protézis, fogatlanság). Előbbihez érdemes a problémák felfedése, majd ennek orvoslása (pl SIBO esetén FODMAP diétával, kiegészítőkkel rendbetenni) , utóbbi esetben a zöldségeket, ha szeretnék eredeti állapotukban, vitamin, rost és ásványi anyag tartalmukkal együtt fogyasztani jöhetnek a turmix-ok.
Ezek elkészítéséhez is rengeteg, drága, nagy helyet foglaló, esetleg egyéb (későbbiekben kihasználatlan) funkciókkal is rendelkező masinákat lehet kapni. Mindenki igényeinek és pénztárcájának méretének megfelelőt választhat. Extraktorok, blenderek, mixerek, centrifugák széles választéka sorakozik a boltok polcain, arra várva, hogy megvegyük és jobb esetben ne porfogóként végezzék a konyha sarkában. Ami biztos, hogy a gyümölcscentrifuga esetünkben nem lenne megfelelő választás, hisz az emésztés szempontjából fontos rostanyag elveszik, a maradt gyümölcslé pedig csak egy nagy adag, hirtelen cukorlöket. Kihasználás szempontjából sem túl jó (mostani étrendem a Wahls protokoll oldaláról nézve), hisz még ha a teljes gyümölcsadagot, ami maximum 1 bögrényi lehet naponta, mindig centrifugáznánk is, mondjuk lesz egy deci hirtelen cukorlevünk (ami ugye nem ajánlott) és egy baromi koszos centrifugánk.
Nekem volt régen centrifugám, talán egyszer préseltem vele narancslevet, az előbb említett eredményekkel, a porfogást is beleértve 😁.
Jelenleg egy Nutribullet 600-asom van és nagyon elégedett vagyok vele. Bár az igazság az, hogy egy 900-as talán jobb lenne de talán majd egyszer. Tökéletes pina colada-t lehet vele gyártani 😋 de a kókuszreszelék kókuszvajjá transzformálásában megbukott és a málnamagok is egészben úszkálnak a turmixban.
És akkor most rá is térek a blogtémámra. Arra gondoltam, hogy ha szembejön egy turmix vagy smoothie recept és az étrendbe beilleszthető itt fogom gyűjteni, hogy akinek ilyesmit lenne kedve inni, ne álljon ötlettelenül a zöldség- és gyümölcshalom fölött. Igyekszem napi (vagy 2 napi vagy heti 😁)szinten hozni a friss recepteket. AIP-ozók figyelmébe ajánlom, hogy a legtöbb turmix tartalmazza a napi engedélyezett mennyiségű gyümölcscukrot, IR-esek esetében érdemes lehet hígítani és többszörre vagy nem önálló étkezésként fogyasztani, illetve kollagén, aminosavak hozzáadásával dúsítani és a CH-okat lassítani. Puffadás vagy hamar megéhezés (vagy egyéb vércukor esési tünetek) esetén inkább hanyagolni, későbbi időkre hagyni. AIP eliminációs fázisában érdemes lehet az inaktív élesztőpelyhet is kihagyni a felborult microbiom miatt esetlegesen felszaporodott élesztőgombák miatt. Pajzsmirigy problémával kűzdőknek pedig a keresztesvirágúakkal óvatosan. Van aki korlátlanul fogyasztja de inkább feldolgozott formában ajánlott. Az egyéni érzékenységtől, ízléstől függően kizárhatóak vagy pótolhatóak az összetevők (AIP-ban nem javasolt paradicsom, paprika (és fűszerei), magfűszerek, padlizsán, goji, stb).
Akkor lássuk is:

KIWIS JEGES ZÖLDTEA (1 cs. zöld, 1cs. színes) 
5'-es zöldtea kihűtve (édesíthető glicinnel, WP-ben 1 kk organikus mézzel), 3/4 csésze fagyasztott fehér szőlő, 1 kiwi, 1/2 marék friss mentalevél, 1 cs. spenóthajtás, jég
amiért jó 
a kiwi nagy mennyiségű rostanyagot, vitamint és ásványi- és emésztést segítő anyagot tartalmaz, a hajat körmöt csillógóvá, ellenállóvá teszi.


AMINOSAVAS BOGYÓS (1 cs. színes)
1 csészényi bogyós gyümölcsöt (általában fagyasztott málnám van a hűtőben) összemixelek 1,5-2 deci kókusztejjel, 0,5-1 deci vízben feloldott adagnyi glutaminnal, kis glicinnel. ( a kókusztej-víz arány ízlésnek megfelelően változtatható).
amiért jó
a glutamin : https://cincerfrakk.blogspot.ch/2017/11/amit-glutaminrol-tudni-erdemes.html
TW ajánlása: a szénhidrátot (gyümölcs) mindig kevés fehérjével (glutamin, glicin) és sok zsírral (kókusztej) fogyasszuk.


FODROS KELES (1 cs- zöld és kénes, 1 cs.színes)
1 csésze fodros kel, 1 kis narancs, 1/2 csésze ananász, 1 cs. növényi tej bio, nem cukrozott, 1 ek inaktív élesztőpehely
amiért jó
az inaktív élesztőpehely : tele van fehérjével, B-vitaminokkal, folsavval, magnéziummal és cinkkel


ZÖLDEBBNÉL IS ZÖLDEBB (1 cs. zöld, 1  cs. színes)

1 cs. petrezselyem, 1 cs. zöldszőlő, 1 kiwi, 1ek inaktív élesztőpehely, víz vagy jég
amiért jó
a petrezselyem: antioxidáns, immunerősítő, szépíti a bőrt, A-, B-, E-, C- és K-vitamint, foszfort, kalciumot és vasat, flavonoidokat tartalmaz. Vízhajtó hatása elősegítheti a vesekövek, húgyúti fertőzések elkerülését. Anyagcsere fokozó hatása révén segíti a vastagbél méregtelenítését, javítja a máj- és ezáltal a szervezet méregtelenítő működését. Védi a szívet, rákellenes hatású, óvja az ízületeket, légúti problémákat enyhít, felületi sebek kezelésére alkalmas, frissíti a leheletet.


ZELLERES ZÖLDALMÁS (1 cs. színes)
150 gr zöldalma,150 gr szárzeller, 1/2 hámozott citrom, 10 gr hámozatlan gyömbér, 40 gr hámozatlan kurkuma
amiért jó 
a kurkumahttps://cincerfrakk.blogspot.ch/2017/05/kurkuma.html
WP-ban alma csak a 9-12 bögre zöldség elfogyasztása után ehető (ketózisban kerülendő)


VEGYES VÁGOTT (1 cs zöld, 2 cs. színes)
1 cs. madárbegysaláta, 1 közepes répa, 1/4 kígyóuborka, 1 zellerszár, 10 gr gyömbér, 1 kiwi, 1 kk fahéj, 1 ek darált kendermag, 1-1 dl kókusztej-víz (ízlés szerint variálható az arány de azért egy fél deci legalább legyen a tej)
amiért jó
a fahéj: http://fahejkereg.hu/


SPENÓTOS (1 cs. zöld, 1cs. színes)
1 cs. bébispenót, 1 cs. fagyasztott sárgabarack, 1 kk fahéj, 2 deci kókusztej/víz, 1kk glicin

amiért jó
a glicin: https://cincerfrakk.blogspot.ch/2018/02/glicin.html

ZELLERES SPIRULINÁS (színes)
1,5 zellerszár, 3,3 dl nyírfalé, 1 kk spirulina, 1/2 dl kókusztej, 3gr glutamin, 1 narancs
amiért jó
a spirulinahttp://algaegeszseg.com/a-spirulina-alga-10-legfontosabb-hatasa/


CSÍPŐS PARADICSOMLÉ (színes) 4 adag

600 gramm jò érett paradicsom
4 bazsalikom levél
1/2 magtalanìtott csípős paprika
turmixolás
megy még bele 2,5dl friss narancslé
1/2 zöldcitrom leve
2 csipet
Pàr jégkocka

nyolcad narancs ès bazsilevèl mehet a dìszitèsère
amiért jó
az erős paprika: http://hajraegeszseg.hu/cikk/2013-11-07/az-eros-paprika-jotekony-hatasai


GYÖMBÉRES-SPENÓTOS 1-2 adag (zöld)


1 kk matcha zöldtea
2 centi gyömbér
2 dl étrendbe illő növényi tej
50 gramm spenót
1 kk algapor
1/2 citrom leve
amiért jó
a matcha:  https://mmatcha.hu/blogs/news/a-matcha-tea-jotekony-hatasai


ZELLER-UBORKA-ALMA KOMBÓ (vegyes) 1 adag

 
1 alma
2 db zellerszár
1/4 kígyóuborka
2 fodroskel levél
2 centi gyömbér
1 ág kakukkfű 
1 kk alga
amiért jó
a gyömbér:   https://szimpatika.hu/cikkek/5757/a_gyomber_10_gyogyhatasa











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése