2017. augusztus 20., vasárnap

PALEÓ SAJT

Sok diétázó embernek a tejtermékek kerülése szomorú, ürességet hoz magával, az igazság az, hogy én is sokat fizetnék, ha büntetlenül legyűrhetnék egy hatalmas adag rántott sajtot 😍, talán egyszer ennek is eljön az ideje de az valószínűleg nem belátható időn belül történik.
Talán pont ezért van, hogy néhányan rendszeresen próbálkoznak a tejtermékek paleós változatának létrehozásával. Túró helyett tojásfehérje túrót, azaz totut, tej, tejföl helyettesítésére olajos magvakból vagy éppen totuból készített verziókat lehet próbálgatni.
Erre a  sajtpótlóra diétámkezdetén akadtam rá a hetszinvilag.lapunk.hu oldalán. Nem túl gyakran de időről- időre előkerül.

200 gramm karfiolt megpárolok ( lehet cukkini, patiszon vagy tök is).
200 ml kókusztejszínt összelangyosítok 3 ek kókuszzsírral és 60 gramm zselatint feloldok benne.
Turmixban simára keverem 15 gramm almaecettel ( balzsam is lehet paleósoknak), 5 gramm citromlével és 8 gramm val.
Szilikon formába töltve, hűtőbe teszem.

Amennyiben valaki nem ráolvasztani szeretné az ételre, hanem tölteléknek vagy rántani szeretné a zselatint 3-5 ek útifűmaghéjjal lehet helyettesíteni. Ajánlják 1-2 ek gluténmentes inaktív élesztőpehely használatát az igazi sajtok ízvilágához hasonlatosság eléréséhez.
Ha kevesebb zselatinnal dolgozunk mozzarellásabb, lágyabb állaga lesz, zöldfűszerekkel, kurkumával tovább variálható. Eredmények 10 kóstolóból: 2 karfiol ízűnek ( kellemesen) érezte, 1 szerint savó íze volt, 2-nél a kókuszíz dominált. 1 imádta, 6-an kedvelték, 2-en so-so, 1 pedig kifejezetten nem viseltetett jóindulattal iránta. Legközelebb lehet cukkinivel lesz kipróbálva.


Elkészült az útifűmaghéjjas, kurkumás cukkini változat. Érdekesen furcsa állaggal, ízre nekem kissé erőteljes, savanykás,  a karfiolos, bár régebben csináltam, azt hiszem az jobban ízlett.


Mindenkinek jó sajtolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése