2018. december 25., kedd

FINN DIÓSKOSZORÚ

A karácsony elengedhetetlen résztvevője a finom sütemény, attól, hogy én nem fogyasztom a család nem szenvedhet  hiányt 😁.

Nálunk ez a sütemény tizen évek óta a finn dióskoszorú, némi változtatással. 


Elkészítése kicsit kétségbeejtett a kezdetekben a lágy tészta miatt de aztán hozzászoktam.

30 gramm élesztőt, 
1 kk cukorral és 
1 dl langyos tejjel elkeverek és felfuttatok.
500 gramm lisztet egy tálba szitálok, közepébe mélyedést készítek, beleöntöm a  felfuttatott élesztős tejet, a széléről kevés lisztet keverek hozzá és letakarva 10'-ig kelesztem. Közben
2 dl tejet elkeverek
2 tojással,
100 gramm cukorral
csipetval,
1 ek kardamóm vagy mézeskalács fűszerrel és
100 gramm olvasztott vajjal.

A lisztben megkelt kovászhoz adom és hólyagosra kidolgozom, letakarva, langyos helyen. 35-40 perc alatt a duplájára kelesztem. 

A töltelékhez 125 gramm vajat habosra keverek, hozzá
2 ek liszt,
150 gramm barnacukor és
150 gramm ( az alaprecept durvára vágott diót ír de nálunk jobban csúszik a) mandula 

A tésztát lisztezett deszkára húzom, lazán átgyúrom, ket cipóra osztom. Egyenként téglalap alakúra nyújtom, rákenem a tölteléket, feltekerem, kör alakban meghajlítom, a két végét összenyomom. Sütőpapírral bélelt tepsikre húzom őket, tetejüket 2-3 centinként mélyen bevágom, a keletkező szeleteket felváltva kifelé-befelé nyomom.
Konyharuhával letakarva, ismét 20 percig kelesztem, tetejüket 2 tojássárgájával megkenem, 2 ek pirított lapmandulával megszórom. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm. Sütőlapon hagyom langyosra hűni, majd sütőrácson teljesen kihűtöm ( ha el nem fogy előtte 😋)

Már évek óta gondolkozom a paleosításán (természetesen mindig csak karácsony táján, mikor eljön a sütés ideje 😄) de igazából el sem tudom képzelni, hogy ugyanilyen finomat lehetne e csinálni.....akkor meg minek? ....a család így imádja. 

Érdemes kipróbálni, azoknak akiknek nincs semmilyen étrendi megszorítása. 

jóétvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése