2018. november 30., péntek

CSÖKKENTSD A TOXINTELÍTETTSÉGED!

Előszóként gratulál az étrend követőinek az óriási fejlődéshez. Most a protokol étkezési részén kívül ajánl lehetőségeket, a toxinokkal kezdi.

Nem abban a világban élünk, mint a nagyszüleink. A második világháború óta a kémia segíti munkánkat és kiegészíti életünk egyes részeit. Sajnos, manapság a levegő és a víz szennyezetté vált a gazdaságokban használt kemikáliák, peszticidek miatt, a élelmiszerekben található konzerváló szerek és mesterséges szinezékek révén (italokban és feldolgozott élelmiszerekben), a kémiai úton megváltoztatott élelmiszerek, mint a hidrogénezett olajok  és a kukoricaszirup, ami tele van fruktózzal. Ezekből a kemikáliákból sok bekerül a szervezetbe, megisszuk, belélegezzük, megesszük és hozzájuk érünk. Ha ezeket a szervezet által nem termelt anyagok (xenobiotikumok) bejutnak a szervezetbe (exotokinok) zavarhatják a sejtek közötti és sejten belüli kommunikációt. 

Tizen évek óta folyik fontos kutatás, melynek mi vagyunk a tudatlan kísérleti alanyai. Életünk tereit (munkahely, szabadidő, otthon) ellepték a toxinok, több mint 90000 lett közülük az USA-ban listára téve. 

Tányérunkon túltekintve, nézzük meg, hogy a szennyezettség és fertőzöttség mennyire befolyásolja az életünk aspektusait. Arzénnal kezelt fafelületek a játszótereken, a szőnyegből, búrokból, falfestékből kiáramló méreganyagok még a lakásunkban is, mikroplasztik szemcsék, nehézfémek a vízhálózatban és szennyezett levegő a gyárak, a gépjárművek, elektromos művek és elektromagnetikus sugárzás, mikrohullámok és a wifi által kiadott jelek miatt, ezeknek mind hatásuk lehet a sejtekre. Az amalgán fogtömések higannyal töltik meg a szánkat, testünket és ruháinkat endokrin szerveinket és hormonháztartásunkat negatívan befolyásoló tisztítószerekkel mossuk és nem viszünk be elég tápanyagot, ami semlegesíteni a megevett, megivott, abszorbált és magunkra kent toxinokat. Meglepő, hogy a mitokondriumaink még tudnak így működni. 

Számos kutatások segítetik a káros anyagok és betegségek összefüggésének felderítését, mint a neurodegeneratív elváltozások, hangulati problémák, cukorbetegség, krónikus szívbetegségeken át egészen a rákig.

Hogy keverjük kicsit a dolgokat, a toxinok nemcsak kívülről jöhetnek, hanem belülről, a testünkből is. Endotoxinoknak hívjuk őket, mert a belső mechanizmusaink eredményei, baktériumok és kémiai szemét formájában. Normál esetben ezeket az anyagokat a szervezet hatékonyan tudja kiüríteni de amennyiben bizonyos tápanyagok hiányoznak, akkor nemcsak a belső toxinokat lesz nehéz eltávolítani de külsőkkel sem tud elbánni. Néhány ember minden nehézség nélkül megszabadul külső és belső eredetű toxinjaitól de mások az egyéni genetika miatt érzékenyebbek a környezetükben található méreganyagokra, amik hatására a szervezet egyensúlya is felbomlik. Ha SM vagy egyéb autoimmun állapot tulajdonosa vagy, nagy rá az esély, hogy kivételesen érzékeny vagy a toxinokra. A jó hír: bár nem lehet leélni az életet ezen behatások nélkül de minimálisra lehet csökkenteni azokat. Még ennél is fontosabb a következő 2 dolog: 1/ maximalizálni a szervezet természetes detoxifikációs működését. 2/ minimalizálni a szervezet toxikus expozícióját. 

Részesítsd előnyben a toxinok természetes eliminációját

A páciensei közül soknak hozott pozitív eredményt a nehézfémterhelés-teszt. Az ő tesztje is több fémre mérgezést mutatott, az étrendje segítségével méregtelenítette magát természetes módon, illetve szauna, agyag, alga, Vareche és célzott kiegészítők (később) használatával.
2 évre rá az újabb labor  a szervezete "tisztulását" mutatta. A tisztító eljárás régmúltra tekint vissza, tradiciója van ( lelki megtisztulás, sárfürdő, meleg vagy hideg forrásfürdő, éhkopp). Őseinknél ma már jóval többet tudunk az emberi testről. Tudjuk hogy melyik szerveink azok, melyek a méregtelenítésért felelősek:
-máj
-vese
-izzadság mirigyek
Mielőtt támogani tudnánk ezen szerveinket, meg kell értenünk, hogyan működnek a méregtelenítés folyamatában.   


A legtöbb méreganyag zsíroldékony, a kiürítéshez vízoldékonnyá kell a szervezetnek tenni őket, mint az epe, vizelet vagy izzadtság. Ez a folyamat 2 lépésben zajlik. Első fázisban oxidáció, redukció, hidrolízis, stb útján  reaktív metabolitokká válnak, azaz kiszabadulnak a zsírból a testbe. Mivel nincs már zsírba zárva a szervezet számára még toxikusabb de a testünk terve a következő: a második fázisban a sejtek egy oldallánchoz ragasztják a frissen szabadult mérganyagot, egy új kémiai láncot hozva létre, ami vízoldékony és kiüríthető. A folyamat létrejöttéhez minden részletnek megfelelően kell működnie. Ez az oka, hogy néhány embernek rossz tapasztalata van a méregtelenítésről. 
Amikor a méreganyagok kiszabadulnak a zsírból, elő kell segítenünk a kiürülésüket a szervezetből mihamarabb. 

Ezt nem nehéz megvalósítani és már csináljuk is őket:
- 9 bögre vegyes zöldség
- tengeri zöldségek
- algák
- belsőségek
Ezen táplálékok a 2. fázist, az átalakulást és a kiürülést is támogatják. 
Különösen fontos a következő élelmiszerek fogyasztása:
- szelén, jód (tengeri zöldség, alga)
- cink, koenzim Q10 (belsőség)
- tiol (zöld és kénes zöldségek)
- flavonoidok (élő színes zöldségek)
- ásványok (tengeri zöldség, jódozott tengeri só, algák)
- teljes aminosavak (állati- vagy vegetarianizmus esetén jól kiegyensúlyozott növényi fehérje, azaz benne legyen az összes szükséges aminosav)

Használjunk a tisztítást elősegítő, enzimeket egyensúlyba hozó fűszereket:
- aloe
- kapor
- bojtorján
- kurkuma
- gyömbér
- borsmenta
- petrezselyem
- Cayenne bors
- gyermekláncfű gyökér
- torma
- rozmaring
- sáfrány
Használható még szilmarin, picnogenol is. 

Az éleliszerek nagyon fontosak de léteznek stratégiák a méregtelenítésra, amit ajánl.

1/ izzadás
Sok  társadalom használja mint a tisztulási folyamat részét. Az izzadságmirigyek nagyon hatékonyan eliminálják a nehézfémeket, a műanyagot és az oldószereket. A szaunában kitágulnak az erek, hogy hűtsék a testet, ami megnöveli a szíven átmenő vér mennyiségét, akár egy aerobik edzés. Sok SM-ben szenvedő nem tolerálja jól a testhőmérséklet emelkedését, ők saját határaikon belül csinálják. Neki is jelentős javulást kellett tapasztalnia, mire el bírta viselni a száraz forróságot (6 hónap). Napi szinten úszott és (infra)szaunázott 4x hetente, mint a méregtelenítési protokol része.

Amennyiben bármilyen szinten is elkezdjük a tisztítási folyamatot, annak mellékhatásai lehetnek, mintha "elvonáson" lennénk: bőrreakciók (pattanások), fejfájás, fájdalmak, rossz közérzet, időlegesen rosszabbodó fáradtságérzet és édesség- és szénhidrátigény (a bennünk lévő bacik és élesztők hatása, ahogy próbálnak életben maradni). A jó hír, hogy ezek az "elvonási" tünetek 2 hét elteltével jobban viselhetőek.A klinikáin azt javasolja a pácienseinek, hogy párhuzamosan emeljék a jó kajcsikat, míg a rosszakat csökkentik, így kevésbé zavaróak a tünetek. Ezek érzésekor ne feledjétek, hogy minden ami rossz most hagyja el a testeteket.

2/ sár és agyag

Az agyagot több millió éve használják a bőr fiatalítására, az egészség támogatására. Az agyag/sárpakolás az arcon vagy más testrészen "kiszívja" a szervezetből a nehézfémeket, oldószereket és a többi toxint. Ő a sárpakolást használja, utána hideg zuhany.

Az agyag, sár vagy alaga, Varech pakolás nemcsak az előzőeket, hanem a gyógyszereket vagy amiket szájon át viszünk be. Ha gyógyszeres kezelést folytatsz, informáld az orvosodat, hogy ilyen szándékod van, hogy eldönthessétek, hogy a legjobb módszer, ami nem zavar be a gysz-es terápiába.

A bio boltokban és a neten széles választékát találhatjuk meg az agyagoknak. Keverjétek az agyagba a tengeri sót és az algát, arcra kenve hagyjátok megszárani. 30 perc pihi után lemosni. Másik metódus az agyagos lábfürdő. Relaxálósabb ha magnézium sóval keverjük. Avagy nagyon hígra oldott sárfürdő 30-60 perc. Menj SPA-ba, ahol van sárfürdő.

3/ algák

Az algák és a Varech felszívják a toxinokat a szervezetben, mielőtt azok a vérkereringésbe visszaszívódnak. Nemcsak étkezésre, hanem mint fentebb is van, pakolásként is.

4/ szárazmasszázs

Ez az egyszerű technika intenzíven méregteleníti a bőrt. Puha kefével vagy fürdőkesztyűvel simázni a felhámot, körkörösen a lábtól kezdve a szív felé. Lábak után has, majd karok. Ez megújítja a bőrsejteket is, ami fokozza a méregtelenítést, 5-10 perc, akár minden nap is lehet.


Minimalizáld a szervezeted toxinoknak való kitételét

A legkönnyebben kontrollálható toxinok, amik a bőrrel érintkeznek. A bőr a legnagyobb kiterjedésű szervünk, fontos a toxinok kiürítésében de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy magába is szívja azokat. Gondoljunk a szappanokra, testápolókra, naptejre, kenőcsökre, amiket a bőrünkre kenünk, mind behatol a szervezetünkbe. Nézzétek meg az összetevőket, amiket a májadnak és a veséidnek ki kell üríteni, hogy megtarthasd a jó egészségedet! Válassz bio, organikus termékeket vagy a lehető legnaturálisabbat! Gondolkozz el valóban szükséged van e mindezekre! Ha minden nap fürdessz, megmosva a hónaljat és a lábad közét szappannal és tisztán táplálkozol, nem lesz szükséged sokkal több tisztálkodási szerre. Jóképű és természetesen jószagú leszel. Pl. hanyagolhatod a hónaljkencéket amikben sokszor alumínium van, ami Parkinzont, demenciát és neurodegeneratív elváltozásokat okozhat. Ha mégis kennél, használj alumínium mentes szert vagy egy hintésnyi szódabikarbónát. 

A házunk is egy toxinraktár. A tisztítószerek és a bútorok, minden nap több száz szintetikus összetevővel raknak kontaktba, ami zavarja a sejtek működését és a hormonális egyensúly zavarához vezet. Igyekezzünk minimálisra csökkenteni a toxinok jelenlétét az életterünkben, ami igen jelentős változást hoz a toxinterhelésben. 
Néhány opció:
- cseréld le a szőnyegeket, a függönyöket és a szintetikus ágyneműidet természetes anyagokra, mint kender, bio pamut, gyapjú vagy bambusz. 
-  cseréld le a farost, forgácslemez, furnér, üveggyapot, lambéria borítást a bútorokban, falon, földön. Natúr kemény fa vagy bambusz a javaslata.
- természetes festék használata
- szellőztess sokat és legyen néhány zöld növényed, allergia esetén vegyél levegőtisztítót is
- válassz természetes vagy "zöld" tisztítószereket, fehér ecet, szódabikarbóna, hidrogén-peroxid. ezek a legtöbb dolgot tisztítják, egyéb esetben jöhetnek a természetes alapú tisztítók is.
- minden héten takaríts a penész és a baktériumok kontrolálására.
- cseréld le a műanyag élelmiszer tartóidat üvegre
- cseréld le az tapadásmentes bevonattal ellátott edényeidet inox vagy zománcozott verzióra
- szűrd a vizedet, legjobb a fordított ozmózissal működő

A táplálékunkban, higiéniai termékeinkben található toxinokat tartják a PCOS miatti sterilitás,  a 7 évesen menstruáló lányok, a spermaszám csökkenése, a férfiak korai (20 éves) impotenciájának okának. Ezek a toxinok szintén okozhatnak túlsúly, metabolikus szindrómát és cukorbetegséget, ezért is hívjuk őket endokrin distruptoroknak. 

Javasolja, hogy mielőbb térjünk át a bio táplálékokra, illetve ezen problémákra a Wahls protokolt megfelelő "kezelésnek" tartja.

A higany tartalom a fogtömésekből folyamatosan párolog, amit a szervezet felszív és az agyban lerakódik. A rosszul eltávolított amalgán tömés sokkal nagyobb higanyterhelést ad a szervezetnek. speciális fogorvosi eljárással lehet csökkenteni a töméscsere alatti terhelés méretét. Sokan bár nem használnak amalgán vagy arany tömést, a régi kivételéhez nem értenek.
Keress ehhez értő fogászati toxológiai szakembert!

Fogkrém csere: dobd ki a bolti fogkrémedet, használj kókuszzsírt vagy néhány csepp olivaolaj, oregánó vagy teafa olajat vagy szódabikarbónát (ez napi használatra durva de 2x/hét lehet)!
Problémát okoz a fluoros fogkrémek használata is, ami eleve a városi vízhálózatban megtalálható a fogszuvasodás csökkentésére rakják bele. A flour mérgező a csont és az agy szöveteire és IQ csökkenést okoz a gyermekeknél. Inkább használd a Wahls protokolt a fogszuvasodás elleni kűzdelemben, mint a fluort!

Összességében nem nehéz a méregtelenítés de éberség szükséges:
- mentes táplálkozás
- tiszta ház
- természetes anyagok rajtad és körülötted amennyire csak megoldható
- vigyázz a szervezetedre, hogy végezhesse a saját méregtelenítő dolgát!

Ez esszenciális fontosságú a Wahls protokol folyamatában, jól kiegészíti a dietetikai részét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése