2018. augusztus 13., hétfő

AZ SM LEGYŐZÉSE 5.

AZ ÉTKEZÉS AMELY VÉDI AZ IDEGRENDSZERT

Néhány egyszerű változtatással az étkezésben csökkenthető a shubok frekvenciája és erőteljesen lassítható az SM előrehaladása. 

1/ egy élelmiszer ami megváltoztatta a világot........... és az egészséget

A SÓ   
Csak 10000 év óta fogyasztottunk sót, az előtte lévő 9 millióban szinte semennyit se vettünk magunkhoz. A só csak egy létfontosságú anyagot tartalmaz, mégpedig a nátriumot, amit pedig még vegán étkezéssel is be lehet vinni a szervezetbe. Napjainkban mindenki ( franciák, Európa elsődleges megfigyelésben) túl sok sót fogyaszt, ami egy fontos faktora a szív- és érrendszeri problémáknak. 

SM-nél még nagyobb a veszély! Argentin-amerikai 2 éves megfigyelés eredménye: aki napi 4,8gr-nál több sót fogyaszt, annál 395%-kal nő a shubok kockázata, még a közepes fogyasztás, azaz 2 és 4,8 gramm között is 275% ez az érték. 

Az egeres buliban is kimutatták a mérgező hatást, minél gazdagabb volt az étrend sóban, annál jobban gyorsult a betegség, a shubok veszélyessége és frekvenciája nőtt. A kutatók szerint a só ösztönzi a szervezetet az agresszív T limfociták termelésére, túlstimulálva ezzel az immunrendszert.
Franciaországban átlagosan 8-9 gramm, míg Európában eléri a 12 grammot is a napi sófogyasztás. Egy sima baguette 2-3 gramm sót tartalmaz, ami bőven elég a fizikai és neurológiai egészség rombolásához.

Csökkentsd a sóbevitelt!
  • ne használj kész- és konzerv élelmiszert!
  • fogyassz nyers, nem feldolgozott ételeket!
  • kerüld a sózott ételeket! (kenyér, sajt, felvágott)
  • fokozatosan csökkentsd az ételek sózását!
  • váljon szokásoddá, hogy ne sózd meg a kész ételed!
  • csomagolva párold az ételt, hogy megőrizze az ízeket és kevesebb sóra legyen szükség!
  • cseréld a sót egyéb fűszerre, mint babér, koriander, menta, petrezselyem, metélőhagyma, kurkuma, rozmaring, gyömbér, bors.....!
  • növeld a zöldségbeviteled, ami természetesen gazdagok káliumban (sóhatás ellen)!
De mennyi só fogyasztása lenne az ajánlatos?
Egyszerű: 0 gramm! Elég egy konzervhal, baráti- vagy épp éttermi vacsora elfogyasztása a napi 2 gr-os limit túllépéséhez. 


2/ A KENYÉR......
A só káros hatása visszavezethető arra, hogy az emberi szervezet nem adaptálódott a fogyasztásához, főleg nagy mennyiségben. Több millió éves evolúciónk alatt nem jutott hozzá az ember. Nem a só az egyetlen élelem, ami csak nemrég került az étkezésbe, a 
másik ilyen a gabona, mint a búza.

A fogyasztása kb 10000 éve kezdődött. Az azelőtti 9 millió évben az ember vadászó-gyűjtögető életmódot élt. 


                      ....... ÉS A BOR
Az általános népességi tudatban a kis mennyiségű alkoholfogyasztása hozzá kapcsolódik a csökkent szívproblémákhoz. Nagyobb dózisban növeli a rák kockázatát. SM-nél ugyanígy működik. Kínai vizsgálat: a kevés alkohol egy kicsit véd, míg a nagy mennyiségű fogyasztása elősegíti a betegség megjelenését. Egy vizsgálatnál nem mutattak ki jelentősebb védelmet kis mennyiségű alkohol fogyasztásánál sem. Egy pohár alkohol fogyasztása 63%-kal csökkenti az alvás alatt termelődő és a gyógyító alvási fázisba átsegítő növekedési hormon termelődését, 2 pohár pedig 81%-kal. A rendszeres hormoncsökkentés egy indirekt módszer a vér-agy gát átjárhatóságának fokozására.

A búzatermelés kezdetén vadmagokat használtak, aminek 12 kromoszómája volt, míg a mai laborban kifejlesztett, hibrid búzának 42 van. Ezen mutációk jelentős változást okoztak a búza fehérjéjében, főleg a gluténben. Ez a változás az okozója az újonnan (30 éve) berobbanó betegségeknek, mint az ízületi gyulladásoknak, reumatikus sokízületi gyulladásnak és egy újabb betegségnek, a gluténérzékenységnek. 
A legismertebb fehérje a glutén, mert közismerten fokozza a bél áteresztő képességét de egy újabb vizsgálat szerint az agglutinin, egy másik fehérje, szintén szerepet játszik benne. Az agglutiniről kimutatták, hogy a remisszió fázisában megakadályozhatja a visszaépülést. 
(Émilie próbaként a gluténmentes életmódját felfüggesztve kenyeret és kekszeket kezdett enni, amitől a neuropátiás érzékelési tünetei ( égő érzés, hangyamászás, csipkedés) intenzívebbé váltak. Akár egy mini shub. Azóta is gluténmentesen étkezik, ha lisztes dolgot készít a hajdinát részesíti előnyben. Ez is megmutatta számára az SM multifaktoritását.)

Gluténtartalmú ételek (és gyakran sok só van bennük)
  • búza (pl. keksz, tészta, kenyér, stb)
  • tönköly (keksz, tészta, kenyér, stb)
  • kamut (keksz, tészta, kenyér, stb)
  • zab (pehely, keksz, stb)
  • rozs (kenyér, stb)
  • árpa (pehely, süti, stb)
Hogyan együnk gluténmentesen?
  • egyél több gyökér-, zöldséget és zárd ki az étkezésedből a káros gabonákat!
  • keményítő tartalmú alternatívák: rizsek, köles, disznóparéj, quinoa, hajdina, vörös vagy fehérbab, lencse, csicseriborsó 

3/ A TEJ

Nem túl aktív SM betegeknél, az orvosok gyakran aggódnak a csontok egészsége miatt és gyakori tanács az erősítésük érdekében a több tejtermék fogyasztása. Egy 2015-ös, britt orvosi vizsgálatban a tejfogyasztás és a csonttörések közötti összefüggést kutatták, 60000 résztvevővel. A meglepő eredmény, hogy nincs összefüggés a kalciumfogyasztás mennyisége és a csontok törékenysége között.
A legérdekesebb kísérlet 1992-ben volt a tejtermékek fogyasztása és a SM kapcsolatára (27 országban), hogy védő vagy súlyosbító tényező. Eredmény: a tejtermékek fogyasztása nagyon jelentős kockázati tényezője az SM rizikójának.

Német kutatók abszolút óvatosságra intenek a tejtermékek fogyasztásával kapcsolatban, a tej zsírjával egyetemben (tejszín, vaj). Egy tejfehérjét, a butirofilint kiemelve, ami keresztreakcióba lép az oligodendrocitákkal, a sejtekkel amik védik a neuronokat, termelik a myelint és fenttartják a myelinburok épségét. 2013-ban ezt a hipotézist tesztelték 400 amerikai betegen. A tejfehérjefogyasztók több mint 50%-a abnormális immunreakciót produkált idegrendszeri szinten, a myelinburkot védő és helyreállító sejteknek pedig a gyorsult pusztulása volt tapasztalható. Másik tapasztalat: a búzában található, gliadin nevű fehérje azonos problémákat okozott a betegek egy részénél.


TEJ ÉS GLUTÉN NÉLKÜL ENNI A GYAKORLATBAN:
  • kerüld a kész és feldolgozott termékek vásárlását!
  • piacozz, vegyél friss, szezonális ételeket!
  • készítsd magad az ételeid!

4/ AZ AGYERŐSÍTŐ ITAL

 A kávé jót tesz az egészségnek?
Íme egy kérdés, amely felszítja az indulatokat, az interneten sok mindent lehet olvasni: lehet vádolni a csontok elásványtalanodásával, azzal, hogy toxikus a májra és a hormonális rendszerre és ellenkezőleg, lehet díjazni erényei miatt, pl rákellenes- és idegvédő (Parkinsin, Alzheimer) hatása miatt.
Ami biztos, hogy a kávé jó SM-nél.

2015-ben egy amerikai neurológus  több mint 600 svéd és amerikai embert követett vizsgálata során. Úgy tapasztalta, hogy aki több kávét iszik, annak 150%-kal csökken a rizikója az SM kifejlődésére. A betegek esetén pedig a rendszeres fogyasztóknál csökken a betegség progresszivitása. 

Nagy mennyiségű tea fogyasztása esetén is tapasztalható némi csökkenés a shubokban de sokkal kevésbé észrevehető. A koffein csökkenti a hírhedt MMP-9 fehérje aktivitását.

KÁVÉZÁS A GYAKORLATBAN
  • ha szereted a kávét, ne fosszad meg magad tőle, ellenkezőleg! 
  • 17 óra után viszont kerüld, a nyugodt alvás érdekében!
  • naponta 2-4 csészényit fogyassz!
  • az erős kávé kedvelőinek javasolja az arabica helyett a robusta fogyasztását

Annak, aki napi 2 kávét fogyaszt kevesebb a shubja, mint aki egyáltalán nem fogyaszt, aki 4-et iszik, annak még kevesebb. Igyál kávét és ne aggódj! Ellenben érdemes kerülni a kávét a hajnali órákban, egy jó alvás sokkal fontosabb az idegrendszernek, mint a kávé.


 5/ TARTSD A KOLESZTERIN SZINTEDET!

 Manapság gyakran hallott reklám a koleszterin-csökkentés, sok orvos a gyógyszeres koleszterincsökkentést preferálja kézzelfogható nyereség nélkül viszont sok másodlagos hatással, köztük néhány igen súlyossal: rák, cukorbetegség, stb. 
A koleszterin egy zsíros molekula, ami a szervezet működésében igen fontos szerepet játszik: az izmok, az artériák, a bőr, az idegek és a szervek építésében. Olyan mint a cement a házépítésben, nélküle nem lehet falat építeni. 
A mai tudományos álláspont szerint a koleszterin szerepe a szív- és érrendszeri problémáknál: a nem megfelelő életvitel ( dohányzás, rossz étkezés, szennyezettség, nem megfelelő mozgás, stb) hatására az artériák sérülnek. Ezen arteriális sebekhez tapad a szervezet által termelt kollagén a koleszterinnel és egyéb vérben található egységekkel. Amikor vérünkben megnő a koleszterin mennyisége, azt jelzi, hogy valahol a szervezetünkben javításra van szükség.
SM esetén a központi idegrendszer károsodik, így shub, rosszabbodás esetén a koleszterinszint emelkedése tapasztalható a vérben. Amikor a sérült sejtek felvették a koleszterint, a vérben csökkenni fog az értéke és a shub múltával ismét enyhén megemelkedik. Ugyanígy van az erőteljes, fizikai sportot űzőknél. Az intenzív sportok hatására sérülnek a szövetek, ami fokozott koleszterin-termelődést von maga után. Vizsgálat: azok a sportolók aki 2-3/nap tojás fogyasztottak, heteken belül az izommennyiségük és -erejük látványosan javult, ellentétben azokkal, akik nem fogyasztotta kiegészítő koleszterint.

Egyre inkább szembe menne az elmúlt 10-en évek beszédjeinek: azaz ha egy SM beteg koleszterinszintje magasabb, azt nem kell sztanninokkal csökkenteni. 
Vizsgálat: 3 csoport SM beteg. 1-nél a klasszikus (interferon) terápia mellett placebot kaptak, 2. csoport terápia plusz enyhe koleszterincsökkentő, 3. csapat terápia plusz erős koleszterincsökkentő gyógyszer.  Eredmény: már 6 hét alatt, a koleszterincsökkentőt kapottak MRI-jén is jól látható, fokozódó rosszabbodás volt tapasztalható, a legtöbb sztannint kapó beteg állapotában történt a legnagyobb fokú romlás.

KOLESZTERINFOGYASZTÁS A GYAKORLATBAN: 
  • minimum napi 1 tojás fogyasztásával fedezhető a napi koleszterin szükséglet
  • váriálni érdemes az elkészítési módokat: omlett, rántotta, lágy, kemény, buggyantott
  • válassz szabadon tartott, bio, omega3-ban gazdag tojást

Minden SM érintettnek aki sztanninokat szed, beszélnie kell az orvosával a kezelés felfüggesztésének lehetőségeiről. Ajánlott úgy csinálni, mint a sportolóknak és növelni a tojásbevitelt, különösen shub esetén, a szervezet koleszterinszükségletét kielégítve. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése